Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. zostáva vo väzbe

Na archívnej snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. Foto: TASR Jaroslav Novák

Obžalovaný Dušan K. je vo väzbe z kolúznych a preventívnych dôvodov.

Pezinok 15. júla (TASR) – Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. zostáva vo väzbe. Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) nevyhovela jeho žiadosti o prepustenie. Nepristúpila ani k nahradeniu väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné, obžalovaný voči nemu podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR.

„Súd, posudzujúc obdobie od 18. mája dodnes, keď rozhodoval opätovne o väzbe obžalovaného, konštatuje, že sa dôvody väzby, ktoré boli konštatované v minulom rozhodnutí, nezmenili,“ zdôvodnila sudkyňa Pamela Záleská. Obžalovaný Dušan K. je vo väzbe z kolúznych a preventívnych dôvodov.

Záleská poukázala na to, že súd počas hlavného pojednávania „zistil, že sa potvrdzuje dôvodnosť podanej obžaloby“. Sudkyňa skonštatovala, že existuje obava z možného ovplyvňovania svedkov zo strany obžalovaného, pričom netvrdí, že je istota takéhoto správania. „Súd odmieta čakať do okamihu, keby obžalovaný takúto obavu naplnil,“ podotkla.

Obhajca Dušana K. Erik Magál si chce počkať na bližšiu argumentáciu súdu v písomnom znení uznesenia. „Rozhodnutie berieme na vedomie, podali sme proti nemu sťažnosť, pretože máme za to, že dôvody väzby u Dušana K. nikdy neexistovali,“ zdôraznil advokát.

„Ja by som bol spokojný, keby sa takéto veci nestávali. Môžem vyjadriť spokojnosť aspoň s tým, že boli uznané argumenty a bola zamietnutá žiadosť obžalovaného o prepustenie z väzby,“ povedal novinárom dozorový prokurátor Michal Šúrek.

Na archívnej snímke prokurátor Michal Šúrek.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bývalý špeciálny prokurátor čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

Na ŠTS v Pezinku s ním pokračuje proces už šiesty pojednávací deň. Dušana K. zadržali a obvinili v októbri 2020 a stále je väzobne stíhaný. Svojej funkcie špeciálneho prokurátora sa vzdal krátko po obvinení.

Koncom marca Dušana K. obvinili v novej trestnej veci, a to z prijímania úplatku. Dušan K. mal prijať úplatok vo výške 50.000 eur od podnikateľa Petra K. Úplatok sa týka trestnej veci bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru Jozefa R.

Proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. odročili na 11. augusta


Proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) bude pokračovať 11. augusta. Sudkyňa Pamela Záleská naplánovala ďalšie pojednávanie na 11. až 13. augusta, tiež na 3., 16. a 17. septembra.

Predvolaní budú ďalší svedkovia - bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár, bývalý šéf policajných odposluchov Norbert Paksi či prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vladimír Kuruc. Opätovne by mal vypovedať aj niekdajší člen takáčovcov Matej Zeman. Vypovedať majú aj Csaba Dömötör a Ján Buocik.

Sudkyňa predvolá aj svedkov, ktorých nežiadali prokuratúra ani obhajoba. „Ja sa s tým ako strana v konaní môžem maximálne zmieriť, respektíve si na týchto svedkov pripraviť otázky,“ uviedol novinárom dozorový prokurátor Michal Šúrek. Sudkyňa avizovala, že počas jedného dňa budú predvolaní vždy maximálne traja svedkovia. Bude ešte rozhodovať aj o predvolaní ďalších svedkov.

Doteraz sa pojednávalo počas šiestich dní. Vo štvrtok predstúpil pred súd IT znalec. V stredu (14. 7.) vypovedali bývalý údajný bos takáčovcov Ľubomír Kudlička, ktorý tvrdil, že Dušana K. nepozná. "Nikdy mi nenapadlo, aby som niekoho žiadal, aby ovplyvňoval obžalovaného v môj prospech alebo aby pre mňa niečo vybavoval," zdôraznil. Bývalý špeciálny prokurátor vyhlásil, že Kudličku vidí po prvý raz v živote.

Na archívnej snímke šéf zločineckej skupiny takáčovcov Ľubomír K.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Deň predtým vypovedali podriadení prokurátori niekdajšieho šéfa ÚŠP Dušana K. V súčasnosti európsky prokurátor zastupujúci Slovensko Juraj Novocký nepochyboval, že rozhodnutie o nepodaní sťažnosti proti prepusteniu Kudličku z väzby v roku 2017 odobril Dušan K. Za to mal zinkasovať 50.000 eur. Minulý týždeň o tom hovoril aj niekdajší člen skupiny takáčovcov Zeman.

Bývalá prokurátorka ÚŠP Blanka Godžová na súde opísala, ako dostala pokyn od Dušana K. týkajúci sa tejto väzobnej veci. Voči rozhodnutiu o prepustení preto nepodala sťažnosť. Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó potvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi K. za to odovzdal 50.000 eur.

Makó počas výpovede priblížil, ako od Dušana K. prevzal časti vyšetrovacieho spisu, čím sa mal vtedajší špeciálny prokurátor dopustiť vynášania úradných dokumentov. Makó tiež vypovedal, že mu pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Čurillu sprístupnením celého vyšetrovacieho spisu.

Na archívnej snímke Ľudovít Makó.
Foto: TASR


Národná kriminálna agentúra zadržala Dušana K. koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Bývalý špeciálny prokurátor čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.