Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ŠTS odsúdil Dušana K. na 14 rokov nepodmienečne

Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. pred vyhlásením rozsudku na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 20. septembra 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V dokazovaní na hlavnom pojednávaní neprišlo k žiadnemu prekvapivému zvráteniu dôkaznej situácie, zdôraznila samosudkyňa Pamela Záleská.

Pezinok 20. septembra (TASR) - Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. je vinný v prípade zasahovania do rozhodovania o väzobnom stíhaní niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku, za čo mal zobrať úplatok. Súd ho uznal vinného aj z vynášania informácií o prebiehajúcich trestných konaniach zo špeciálnej prokuratúry, čím mal pomáhať zločineckej skupine takáčovcov. Súd ho uznal za vinného vo všetkých štyroch bodoch obžaloby. V pondelok o tom rozhodol Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku.

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. odsúdil ŠTS v Pezinku na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia. Vymeral mu aj trest prepadnutia majetku. Rozsudok nie je právoplatný.

"V dokazovaní na hlavnom pojednávaní neprišlo k žiadnemu prekvapivému zvráteniu dôkaznej situácie," zdôraznila samosudkyňa Pamela Záleská. Dodala, že súd hodnotil hlavne výpovede vypočutých svedkov alebo výpovede svedkov, ktoré boli prečítané. Tiež výsluch znalca a listinné dôkazy.

Podľa sudkyne Dušan K. minimálne od leta 2018 do septembra 2020 z pozície špeciálneho prokurátora poskytoval prostredníctvom Ľudovíta Makóa informácie o konaniach na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a vytváral podmienky, ktoré mohli sťažiť dokumentovanie činnosti zločineckej skupiny takáčovci.

Uznala ho za vinného aj v prípade prepustenia niekdajšieho bosa takáčovcov Kudličku z väzby. "Voči predmetnému uzneseniu nebola zo strany zastupujúcej prokurátorky ÚŠP Blanky Godžovej podaná sťažnosť, v dôsledku čoho bol Kudlička 21. júla 2017 prepustený z väzby na slobodu," uviedla sudkyňa. Dušan K. mal za to inkasovať 50.000 eur. "Klamal, keď pred súdom uvádzal, že ústnu konzultáciu a odporúčanie Blanke Godžovej nedal," dodala.

Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. pred vyhlásením rozsudku na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 20. septembra 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Vo zvyšných bodoch bol odsúdený za pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, keď vyzradil Makóovi utajované skutočnosti. "Makóovi najskôr oznámil, že je podozrivý z prečinu nepriamej korupcie," povedala sudkyňa s tým, že takýmto konaním sťažil dokumentovanie trestnej činnosti. Odovzdal mu aj fotokópie a časti vyšetrovacieho spisu. Konkrétne uznesenie o začatí trestného stíhania či iný úradný záznam.



Súd podľa Záleskej slov bral do úvahy, že vypočúval tzv. kajúcnikov, aj preto v ich prípade dôsledne preveroval pravdivosť výpovedí. Pripomenula, že inštitút spolupracujúceho obvineného je dlhodobo súčasťou Trestného poriadku na Slovensku a "je aj dlhé roky úspešne využívaný".

Záleská poznamenala, že existujú len dva spôsoby, ako možno odhaliť činnosť zločineckej skupiny. A to využitím inštitútu agenta alebo spolupracujúceho obvineného. "Iná možnosť ako odhaliť, objasniť, stíhať a prípadne potrestať činnosť zločineckej skupiny, ak sú na to splnené podmienky, v podstate neexistuje,“ podotkla. Uviedla tiež, že za zločinecké skupiny nemožno považovať len tie, ktoré páchajú násilnú trestnú činnosť.

V rámci záverečnej reči požiadal v piatok (17. 9.) Dušan K. o oslobodenie spod obžaloby. Tvrdil, že je nevinný a nespáchal skutky, ktoré sú mu kladené za vinu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek navrhol 13-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia. Tiež trest prepadnutia majetku.

V procese vypovedalo viacero svedkov. Medzi nimi i bývalá prokurátorka Godžová. Na súde opísala, že dostala pokyn od Dušana K. týkajúci sa väzobnej veci niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku. Voči rozhodnutiu o prepustení Kudličku z väzby preto nepodala sťažnosť. Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó tvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi za to odovzdal 50.000 eur. Tiež vypovedal, že mu Dušan K. pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Jána Č. sprístupnením spisu. Tiež mu mal dať informácie o odpočúvaní.

Dušan K. šéfoval ÚŠP od septembra 2004 do novembra 2020. Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelil obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.



Na snímke prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek pred vyhlásením rozsudku obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 20. septembra 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Výberový prehľad udalostí spojených s prípadom bývalého špeciálneho prokurátora


Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) podporili v hlasovaní 12. mája 2004 návrh, aby sa Dušan K. stal prvým šéfom novozaloženého Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Návrh predložil generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Súhlasilo s ním 118 poslancov, proti bolo sedem a zdržalo sa 10 poslancov. Úrad špeciálnej prokuratúry začal pod jeho vedením pôsobiť 2. septembra 2004.

Celkovo bol Dušan K. na svoj post zvolený trikrát. V závere prvého funkčného obdobia, ktoré malo vypršať 31. augusta 2009, ho v tajnej voľbe zvolili poslanci NR SR opäť 22. apríla 2009. Získal 117 zo 139 hlasov.

Do tretice jeho pokračovanie vo funkcii – tento raz však už na obdobie siedmich rokov – podporilo 92 poslancov zo 118 v hlasovaní, ktoré sa konalo 15. mája 2014.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Dušana K. 22. októbra 2020. Špeciálneho prokurátora vyšetrovateľ obvinil zo zločinu prijímania úplatku aj zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

Na snímke Dušan Kováčik, ktorého zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v Bratislave vo štvrtok 22. októbra 2020.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


26. októbra 2020 sudkyňa pre prípravné konanie Špeciálneho trestného súdu (ŠTS) v Pezinku rozhodla o väzobnom stíhaní špeciálneho prokurátora.

Dušan K. sa vzdal funkcie špeciálneho prokurátora 12. novembra 2020. Jeho nástupcom sa stal Daniel Lipšic.

Na archívnej snímke Daniel Lipšic.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Prokurátor ÚŠP podal na Dušana K. žalobu 20. apríla 2021.

Sudkyňa ŠTS Pamela Záleská označila 16. septembra 2021 dokazovanie v procese za ukončené. Na ďalší deň 17. septembra zazneli záverečné reči. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek navrhol uložiť Dušanovi K. najmenej 13-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku. Obhajcovia Dušana K. vyhlásili, že žiadajú bývalého špeciálneho prokurátora oslobodiť spod obžaloby v celom jej rozsahu.

Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. počas hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku vo štvrtok 16. septembra 2021.
Foto: TASR - Jakub Kotian