Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Pre Čaplovičove europrojekty zasadne mimoriadny školský výbor

Na snímke minister školstva SR Dušan Čaplovič Foto: TASR/Martin Baumann

V utorok začína riadne rokovanie školského parlamentného výboru, na ktorom sa majú poslanci zaoberať Čaplovičovou správou o stave školstva.

Bratislava 6. mája (TASR) - Opoziční poslanci podali návrh na zvolanie mimoriadneho rokovania školského parlamentného výboru, ktorý by sa mal uskutočniť v utorok (7.5.) poobede. Ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) sa chcú pýtať na projekt Národná sústava kvalifikácií, na ktorý má ísť prevažne z európskych zdrojov 25 miliónov eur.

Cieľom projektu je pripraviť katalóg zručností a vedomostí, ktorý by definoval kvalifikácie pracovníkov na určitý druh povolania. Hospodárske noviny upozornili, že Slovensko mohlo mať takmer rovnaký katalóg od českého ministerstva, čo Čaplovič nevyužil. Denník tiež napísal, že informačný systém k europrojektu Česi kúpili za tretinovú cenu oproti tomu, koľko naň plánuje minúť Slovensko. "Nakoľko minister školstva verejnosti dostatočne nevysvetlil ani zjavne premrštenú sumu a ani odmietnutie ponuky na bezplatné preklopenie českej databázy, ako členovia školského výboru žiadame o zvolanie jeho mimoriadnej schôdze, kde bude minister povinný podozrenia vysvetliť," píše na svojom webe poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS), ktorý návrh na zvolanie schôdze inicioval. Podpísali ho aj ďalší opoziční poslanci.

Opozícia sa ministra chystá pýtať aj na ďalšie národné projekty. "V krátkom čase a bez verejnej kontroly ich ministerstvo podpísalo priamym zadaním podriadeným organizáciám za viac ako 100 miliónov eur. Sme presvedčení, že je dôležité preskúmať, či všetky finančné prostriedky na národné projekty budú vynaložené v súlade s požiadavkami efektívnosti a transparentnosti," dodal Beblavý.

V utorok o 13.00 h začína riadne rokovanie školského parlamentného výboru, na ktorom sa majú poslanci zaoberať Čaplovičovou správou o stave školstva. Mimoriadne zasadnutie výboru, zvolané opozíciou, má nasledovať o 15.00 h.

Práve preto, že sa v parlamente bude v utorok rokovať o správe o stave školstva, školskí odborári v tento deň zorganizovali zhromaždenie učiteľov pred Úradom vlády SR, odkiaľ sa presunú pred parlament. Poslancom chcú takto odkázať, aby do správy zakotvili navýšenie prostriedkov do školstva, a to každoročne o 200 miliónov eur.