Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

D. Čaplovič: Štát by mal prioritne podporovať verejné a štátne školy

Dušan Čaplovič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa exministra školstva sú verejné, štátne školy pre všetkých bez výnimky.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Celosvetový trend, najmä vo vyspelých štátoch, je, že štát predovšetkým finančne zabezpečuje verejné či štátne školy, a ak má nadbytočné zdroje, tak podporí príspevkom aj súkromné školy. Týmito slovami reagoval podpredseda Smeru-SD a exminister školstva Dušan Čaplovič na medializované informácie, podľa ktorých rezort školstva revidoval zámer zobrať súkromným školám časť normatívu a zatiaľ budú financované tak ako doteraz.

"Moje stanovisko k súkromným školám, ktoré patria medzi neštátne školy, cirkevné, firemné, súkromné, ostáva nemenné. Je opreté o volebný program strany Smer-SD, ako aj o Programové vyhlásenie vlády SR 2012 – 2014. Odmietam, aby sa vzdelávanie na našich základných a stredných školách realizovalo ako výhodný biznis, tak ako je to v prevažnej väčšine súkromných, najmä takých, ktorých zriaďovateľmi sú fyzické osoby," vyhlásil Čaplovič.

Dodal, že verejné, štátne školy sú pre všetkých bez výnimky, financované vo verejnom záujme a súkromné "majú vznikať pre bohatých rodičov, ktorí majú zdroje a škola spĺňa aj nadštandardnú kvalitu so špecifickým vzdelávacím programom".

"Moje rozhodnutie dávať na súkromné školy len príspevok vo výške podľa kvality, považujem za správne. Výnimku mali neštátne cirkevné školy, v zmysle medzištátnej Vatikánskej zmluvy a vnútroštátnej zmluvy, ale aj preto, že nevyberajú školné, plnia aj sociálno-vzdelávací program a firemné školy, ktoré pripravujú žiakov do konkrétneho zamestnania s vlastnými nemalými zdrojmi, tak ako to v medzivojnovom období realizoval Tomáš Baťa," zdôraznil Čaplovič. "Preto považujem predbežné rozhodnutie pána ministra Pellegriniho za veľmi unáhlené," vyhlásil exminister školstva.

Ako príklad uviedol, že v USA sú súkromné školy hradené sponzorsky, ale aj s príspevkami rodičov. "V poslednom období v USA vznikajú chartrové školy, ktoré musia tri roky dokázať svoju merateľnú kvalitu a potom dostávajú na päť rokov príspevok a opäť prechádzajú testom kvality, či v ďalších rokoch dostanú príspevok od štátu," dodal. Vo Veľkej Británii sú podľa neho súkromné školy financované podobne, aj s príspevkami rodičov, a musia byť na vysokej úrovni, aby si ich rodičia vybrali a vzdelávanie platili.

"Vo Francúzsku štát platí len platy učiteľov v súkromných školách a v Nemecku, ak vznikne súkromná škola, musí tri až päť rokov prejsť hodnotením a potom dostáva príspevok, nie však plných 100 percent. Nikde to nie je protiústavné, že si rodičia platia vzdelávanie dieťaťa v škole, napriek tomu, že poctivo platia dane," reagoval Čaplovič na argument, podľa ktorého by bolo zníženie normatívu pre súkromné školy diskriminačné a preto v rozpore s ústavou.