Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Čaputová a Heger zaželali Česku úspech počas predsedníctva v Rade EÚ

Na snímke zľava český premiér Petr Fiala, francúzsky prezident Emmanuel Macron a švédska premiérka Magdalena Anderssonová počas prebratia predsedníctva v Rade EÚ v Madride 30. júna 2022. Foto: TASR/AP

Som presvedčený, že aj napriek výzvam vrátane ruskej vojny na Ukrajine a energetickej bezpečnosti sme v EÚ pod vedením Petra Fialu v dobrých rukách, uviedol Heger na Twitteri.

Praha/Bratislava 1. júla (TASR) - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zaželala v piatok českému premiérovi Petrovi Fialovi úspech počas predsedníctva jeho krajiny v Rade Európskej únie. Na sociálnej sieti Twitter pripomenula, že Európa je naša spoločná úloha.

"Želám českému predsedníctvu všetko dobré pri našej spoločnej práci na reformovaní, obnovení a posilnení Európskej únie," uviedla na sociálnej sieti. Prezidentka vychádzala z anglickej verzie sloganu českého predsedníctva, ktorý znie Europe as a task: Rethink, rebuild, repower. Ten je inšpirovaný prejavom Václava Havla z roku 1996.



Veľa šťastia zaželal českému premiérovi aj predseda slovenskej vlády Eduard Heger. "Som presvedčený, že aj napriek výzvam vrátane ruskej vojny na Ukrajine a energetickej bezpečnosti sme v EÚ pod vedením Petra Fialu v dobrých rukách," uviedol Heger na Twitteri. Dodal, že sa môže spoľahnúť na spoluprácu Slovenska, ktoré aktuálne začalo predsedať Vyšehradskej štvorke (V4) a Slavkovskému formátu (S3).



Česká republika v piatok prevzala predsedníctvo v Rade EÚ od Francúzska a o šesť mesiacov ho odovzdá Švédsku. Ako svoje hlavné priority si stanovila zvládnutie utečeneckej krízy a povojnovú obnovu Ukrajiny, energetickú bezpečnosť, posilňovanie obranných kapacít, strategickú odolnosť ekonomiky a odolnosť demokratických inštitúcií.