Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Čaputová a Pavel pricestovali na návštevu Kyjeva

Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel kladú kytice k pamätníku československej légie v Kyjeve v piatok 28. apríla 2023. Foto: TASR - Martin Baumann

Pre Petra Pavla, ktorý bol do úradu prezidenta ČR uvedený v marci tohto roku, je to prvá cesta na Ukrajinu. Čaputová už Kyjev navštívila vlani v máji.

Kyjev 28. apríla (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s českým prezidentom Petrom Pavlom v piatok ráno pricestovali na návštevu Kyjeva. TASR správu prevzala z portálu ČT24.

Čaputová a Pavel dorazili do Kyjeva vlakom. Na programe majú okrem iného stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informáciu o ich príchode potvrdil aj hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Pre Petra Pavla, ktorý bol do úradu prezidenta ČR uvedený v marci tohto roku, je to prvá cesta na Ukrajinu. Čaputová už Kyjev navštívila vlani v máji.

Pavel a Čaputová na návštevu Kyjeva pricestovali po tom, čo sa celé územie Ukrajiny v noci na piatok stalo terčom leteckých útokov. Protivzdušná obrana bola aktivovaná aj v hlavnom meste Kyjev. Kyjevská samospráva uviedla, že nad mestom bolo zneškodnených 11 striel a dva drony.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) a český prezident Petr Pavel (vľavo) diskutujú vo vlaku počas nočnej cesty na Ukrajinu vo štvrtok 27. apríla 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


Čaputová a Pavel navštívili ukrajinské mesto Boroďanka


Prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel navštívili v piatok ráno – v rámci svojej návštevy Ukrajiny – mesto Boroďanka, ktoré na začiatku invázie zničili ruské jednotky. TASR informuje na základe správy portálu ČT24.

Čaputová a Pavel podobne ako iní štátnici cestovali z poľského mesta Przemyśl, kam ich policajná kolóna priviezla z letiska v meste Rzeszów. Počas ich návštevy platia prísne bezpečnostné opatrenia. Hlavy štátov sprevádza ozbrojená ochranka a kvôli bezpečnosti museli mať počas celej cesty vypnuté mobilné telefóny.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (druhá sprava) a český prezident Petr Pavel (vpravo) si prezerajú dielo britského streetartového umelca Banksyho zobrazujúce dieťa, ktoré v zápase v džude vyhráva nad ruským prezidentom Vladimirom Putinom v meste Boroďanka v Kyjevskej oblasti v piatok 28. apríla 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


Čaputová na Ukrajine: Môj postoj k vojne nie je politický, ale ľudský


Vďaka tomu, že demokratický svet posledný rok neodvracal zrak, je dnes Kyjev fungujúcim mestom a frontová línia sa posunula na východ Ukrajiny. V piatok to počas svojej návštevy Ukrajiny vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová, informuje TASR.

"Niektoré ruiny sa postupne premieňajú na modulárne domy, tým šťastnejším rodinám sa vrátili aj deti, ktoré im boli okupantami ukradnuté. Tento posun znamená, že naša pomoc má zmysel, približuje nás bližšie k mieru a ďalej od agresora," povedala Čaputová. Dodala, že od jej prvej návštevy Ukrajiny, ktorú absolvovala vlani v máji, je jej postoj k voje "nie politický, ale hlboko ľudský".

Prezidentka SR zároveň odsúdila útoky na niektoré ukrajinské mestá vrátane Dnipra či Umaňu, ku ktorým došlo v noci na piatok a vyžiadali si aj niekoľko obetí z radov civilného obyvateľstva. Uviedla, že "miesta, ktorými sa preženie vojna, zažijú traumy, ktoré sa len veľmi ťažko liečia, hrôzy, na ktoré sa nedá zabudnúť".

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) a český prezident Petr Pavel (tretí zľava) si prezerajú mesto Boroďanka v Kyjevskej oblasti, ktoré ťažko zasiahla ruská vojenská agresia v krajine v piatok 28. apríla 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


Český prezident Petr Pavel v príspevku na Twitteri napísal, že spolu so slovenskou prezidentkou "vnímajú hodnotu slobody a spravodlivosti a je ťažké vidieť, že Ukrajinci za to platia tú najvyššiu cenu". Zároveň sa zaviazal, že Česko a Slovensku budú preto za Ukrajinou stáť.

Čaputová tiež zdôraznila, že jej návšteva Ukrajiny s Pavlom potvrdzuje novú éru vzťahov medzi slovenskou a českou hlavou štátu a je rada, že ich prvá spoločná zahraničná cesta smerovala práve do Kyjeva.

"Asi niet dvoch bližších národov na svete ako Slováci a Česi. Naše vzťahy sú hlboké, pevné a posilnené o spoločnú historickú skúsenosť s fašizmom, okupáciou, komunizmom, budovaním demokracie a napokon o pokojné, mierumilovné rozdelenie spoločného štátu. Túto symboliku vzájomného rešpektu, priateľstva a partnerstva dnes spoločne prinášame do Kyjeva," napísala Čaputová na sociálnej sieti.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (druhá sprava) a predseda Najvyššej rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk (vľavo) rokujú počas stretnutia v Kyjeve v piatok 28. apríla 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


Pavel v Buči: Ukrajina bojuje i za základ nášho hodnotového sveta


Prezident ČR Petr Pavel v piatok v rámci svojej návštevy Ukrajiny navštívil aj mesto Buča, ktoré sa stalo symbolom ruských zverstiev páchaných na ukrajinskom civilnom obyvateľstve. TASR správu prevzala z portálu ČT24.

Pavel v Buči položil kvety na miesto, kde bol po stiahnutí ruských inváznych síl nájdený masový hrob. Následne si v blízkom pravoslávnom chráme prehliadol fotografie zachytávajúce nálezy tiel po oslobodení mesta a exhumáciu pozostatkov, informovali Novinky.cz.

"Myslím, že by to malo byť pre nás všetkých mementom, aby sme už nikdy nič také nedopustili," povedal Pavel a zdôraznil, že Česko nesmie Ukrajinu nechať samu.

"Totiž v okamihu, keď začneme (Ukrajinu) opúšťať, keď začne slabnúť naša pomoc, tak na všetko zostanú sami a úspech príde len ťažko... to, aby boli úspešní, je však i v našom záujme, lebo bojujú aj za základ nášho hodnotového sveta," vyhlásil český prezident.

Český prezident sa v Buči okrem toho stretol aj so svojím priateľom z čias vojenského pôsobenia, uviedol portál ČT24.

Čaputová a Pavel položili kvety k pamätníku československej légie


Prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel v piatok – v rámci svojej návštevy Ukrajiny – spoločne položili kvety k pamätníku československej légie a k múru s fotografiami padlých ukrajinských hrdinov. TASR správu prevzala z portálu Novinky.cz.

Obaja lídri najskôr položili kvety na kyjevskom Sofijskom námestí k pamätníku dobrovoľníckej légie Českej družiny z roku 1914. Následne sa presunuli na Mychajlivské námestie k Múru pamiatky padlých obrancov Ukrajiny, na ktorom sú fotografie ľudí, ktorí prišli o život pri obrane vlasti.

"Položili sme kvety na mieste, ktoré bolo na počiatku jedného zo slávnych momentov v našej spoločnej histórii," napísala Čaputová o pamätníku pred Sofijským chrámom. Dodala, že "príbeh a nekonečná odvaha (Českej družiny) sa stali známymi na celom svete a patria medzi svetlé momenty našej histórie. Niet symbolickejšieho miesta v Kyjeve, kde si pripomínať veľkosť našich hrdinov, ako je pamätník pred Sofijským chrámom".

Česká družina, v ktorej bolo i 16 Slovákov, sa od roku 1914 v krátkom čase rozrástla na Československý pluk a neskôr na Československú brigádu. Bojovala počas prvej svetovej vojny na východnom fronte a rešpekt a uznanie si získala najmä v bojoch o Zborov, pripomenula prezidentka.

Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel sa ukláňajú po položení kytíc k pamätníku československej légie v Kyjeve v piatok 28. apríla 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


Pavel a Čaputová už navštívili ukrajinské mesto Boroďanka, ktoré na začiatku invázie zničili ruské jednotky. Okrem iného majú na programe aj stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Pavel tiež v meste Buča položil kvety na miesto, kde bol po stiahnutí ruských inváznych síl nájdený masový hrob.

Pre Petra Pavla, ktorý bol do úradu prezidenta ČR uvedený v marci tohto roku, je to prvá cesta na Ukrajinu. Čaputová už Kyjev navštívila vlani v máji.

Čaputová v Kyjeve opäť vyjadrila podporu Zelenskému



Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová je presvedčená o správnosti postoja Slovenskej republiky pri pomáhaní Ukrajine v oblastiach, v ktorých jej pomôcť vie a môže vrátane vojenskej pomoci. O slobode, mieri a spravodlivosti netreba podľa nej iba rozprávať, ale občas treba aj za ne zabojovať. To je dôvod, pre ktorý celý civilizovaný svet pomáha Ukrajine, uviedla v piatok na spoločnej tlačovej konferencii s českým prezidentom Petrom Pavelom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve, píše TASR.

Zuzana Čaputová podľa svojich slov ešte pred oficiálnymi rokovaniami v Kyjeve hovorila s ľuďmi, ktorých sa brutalita vojny bezprostredne dotýka. Boli to ženy, na ktorých bolo páchané sexuálne násilie a opakovanie boli znásilňované a tiež rodiny, ktorým uniesli deti do prevýchovných táborov v Rusku.

Podľa slovenskej prezidentky je nesmierne dôležité, aby vojnové zločiny boli vyšetrené a spravodlivo potrestané. Pripomenula, že SR bola jednou z prvých krajín, ktorá na Ukrajinu opakovane vyslala tím forenzných expertov na dokumentovanie vojnových zločinov.

Informovala, že na rokovaniach so Zelenským a predsedom Najvyššej rady Ukrajiny Ruslanom Stefančukom hovorili o posilnení vzťahov medzi Ukrajinou a Slovenskom, napríklad v oblasti infraštruktúry či energetike.

Na stretnutí hovorili aj o perspektíve vstupu Ukrajiny do EÚ a NATO. "Je jasné, že s blížiacim sa vilniuským summitom sa tieto témy budú zintenzívňovať. Zároveň je jasné, že pokiaľ je Ukrajina vo vojnovom stave, plnohodnotné členstvo v NATO nie je dosiahnuteľné ani možné. Ale určite je možná praktická pomoc a prehĺbenie našich politických vzťahov," dodala Čaputová.


Zelenskyj sa poďakoval Slovensku a Česku za pomoc



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky sa v piatok poďakoval občanom Slovenska a Česka za pomoc v oblasti vojenskej techniky i za podporu mierového plánu Ukrajiny.

"Každý protiraketový systém, každé lietadlo a každé delo, ktoré dodáte Ukrajine, každý pancierový voz, nám umožní brániť sa a zachraňuje súčasne i životy Ukrajincov," povedal na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a prezidentom ČR Petrom Pavlom. Obaja v piatok spoločne pricestovali na návštevu Ukrajiny.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s českým prezidentom Petrom Pavlom pricestovali na návštevu Ukrajiny v piatok ráno 28. apríla 2023. Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vpravo prezident Ukrajiny Volodymir Zelenskyj počas ich strenutia v Kyjeve v piatok 28. apríla 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


Zelenskyj pripomenul piatkový ruský útok na ukrajinské mestá Umaň a Dnipro, pri ktorých zahynulo najmenej 19 ľudí vrátane detí. V úvode prejavu vyzval prítomných, aby povstali a minútou ticha si pripomenuli pamiatku obetí.

"Jeden z najdôležitejších záverov je, že by nemali existovať žiadne tabu z hľadiska dodávok zbraňových systémov na Ukrajinu," pokračoval Zelenskyj. "Je spravodlivé dodať našim vojakom všetko, čo slúži na obranu životov," povedal prostredníctvom tlmočníka. Dodal, že sa to vzťahuje predovšetkým na ďalekonosné delostrelectvo, raketomety a mínomety.

Ukrajina sa podľa jeho slov v súčasnosti pripravuje na protiofenzívu. Podrobnosti však z bezpečnostných dôvodov neposkytol.

Poďakoval sa tiež Slovensku a Česku za podporu plánu Ukrajiny na mier, ktorý je podľa jeho slov v súlade zo zásadami a stanovami OSN a napomáha zachovať suverenitu a celistvosť Ukrajiny. Ocenil tiež rozhodný postoj pri odsúdení vojnových zločinov agresorov.

S Čaputovou a Pavlom podľa svojich slov rokoval aj o júlovom summite NATO v Litve. "Teraz prišiel čas, keď je potrebné vylepšiť bezpečnostnú situáciu v Európe a hovoriť o zapojení Ukrajiny do EÚ," povedal. Ukrajina podľa jeho slov vyznáva európske zásady a tie sú aj súčasťou deklarácie, ktorú spoločne s Čaputovou a Pavlom v piatok podpísali.

"Rusko robí všetko pre to, aby ničilo tranzitné cesty v Európe...a my sa snažíme tieto cesty a tieto kontakty upevniť," povedal. Vyjadril presvedčenie, že Rusku sa nepodarí zablokovať námorné či pevninské cesty.

Prezident Pavel v Kyjeve: Členstvo v EÚ a NATO si Ukrajina plne zaslúži


Ukrajina si plne zaslúži členstvo v EÚ a NATO. Povedal to v piatok český prezident Petr Pavel počas návštevy Kyjeva. TASR správu prevzala z webovej stránky televízie ČT24 a prezidentovho vyjadrenia na sociálnej sieti.

"Členstvo Ukrajiny v Európskej únii a NATO pre nás nie je otázkou či, ale kedy," napísal Pavel na Twitteri. Ukrajinu navštívil spolu so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a v piatok rokovali s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s českým prezidentom Petrom Pavlom pricestovali na návštevu Ukrajiny v piatok ráno 28. apríla 2023. Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová, uprostred prezident Ukrajiny Volodymir Zelenskyj a vpravo prezident ČR Petr Pavel počas podpisu deklarácie prezidentmi SR, ČR a UA po ich stretnutí v Kyjeve v piatok 28. apríla 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


ČR bude hlasom, ktorý pripomína, že Ukrajina si zaslúži byť plnohodnotným členom rodiny demokratických krajín, ubezpečil Pavel Zelenského.

"Budem presadzovať, aby sa prístupové rozhovory s EÚ začali do konca roka," dodal. Podľa Zelenského je Ukrajina pripravená splniť všetky podmienky na vstup do EÚ.

Prezidenti Česka, Slovenska a Ukrajiny v piatok v Kyjeve podpísali deklaráciu o spolupráci a partnerstve, informovala kancelária českého prezidenta.

Čaputová a Pavel s predstaviteľmi Ukrajiny rokovali o vývoze obilia i spolupráci



Prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel rokovali v piatok v Kyjeve s predstaviteľmi Ukrajiny o vývoze obilia i možnostiach spolupráce.

V rámci rokovaní sa podľa Čaputovej venovali konkrétnym témam, vrátane vývozu obilia. "Zároveň je to vždy aj debata o vnímaní situácie ukrajinskými reprezentantmi priamo tu na Ukrajine, ako oni tú situáciu čítajú, aký vývoj predpokladajú, aké sú faktory, ktoré možno nie sú navonok úplne viditeľné," povedala počas spoločného vyhlásenia prezidentov pre médiá po stretnutí so Zelenským.

Český prezident dodal, že hovorili aj o spolupráci na spoločných projektoch v oblasti vojenského priemyslu aj obnovy Ukrajiny. "Hovorili sme o regionálnej spolupráci, kde Česká republika je pripravená poskytnúť pomoc... hovorili sme o mieste ambasády ČR v Kyjeve, pretože tá súčasná už nevyhovuje potrebám," povedal. V spojitosti s takýmito záležitosťami sú osobné kontakty dôležité, dodal.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s českým prezidentom Petrom Pavlom pricestovali na návštevu Ukrajiny v piatok ráno 28. apríla 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


Podľa Čaputovej spoločnú cestu na Ukrajinu s Pavlom vnímajú ako silnejšie posolstvo. "Posolstvo dvoch krajín, ktoré majú spoločný dlhý príbeh, ktoré sa v istom bode rozišli a išli vlastnou cestou, a urobili to spôsobom, ktorý je veľmi zaujímavý, kultivovaný a inšpirujúci možno aj pre iných," povedala.

Dodala, že ČR a SR spája vzájomný rešpekt, partnerstvo a spolupráca, čo mohli priniesť aj na Ukrajinu. Takisto pripomenula pomoc Ukrajine zo strany ČR a SR a vlastnú skúsenosť týchto krajín s bývalým Sovietskym zväzom.



Pavel povedal, že Ukrajina, ktorá sa už rok a štvrť nachádza vo vojne, nie je zlomená. "Je odhodlanejšia ako kedykoľvek predtým, dotiahnuť to do víťazného konca a dosiahnuť svoje," povedal. Pripomenul aj pokrok Ukrajiny v oblasti digitalizácie štátnej správy za obdobie vojny.