Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Čaputová a Pavel sa zúčastnili na otvorení festivalu Meeting Brno

Na snímke sprava prezident ČR Petr Pavel a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas návštevy v Centre výcviku Lešť v okrese Zvolen 7. júna 2023. Foto: TASR - Ján Krošlák

Festival sa tento rok venuje predovšetkým téme 30. výročia rozdelenia spoločného štátu a česko-slovenským vzťahom.

Brno 22. júna (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel sa vo štvrtok zúčastnili na otvorení multižánrového festivalu Meeting Brno, informuje TASR. Vyjadrili sa k téme ľudskosti, aj k rozhodnutiu slovenskej prezidentky neuchádzať sa o znovuzvolenie.

Festival sa tento rok venuje predovšetkým téme 30. výročia rozdelenia spoločného štátu a česko-slovenským vzťahom. Prezidenti na diskusii v priestoroch Vily Tugendhat v úvode hovorili o téme ľudskosti.

Čaputová pripomenula svoje vyjadrenie zo septembra 2021 pri príležitosti návštevy pápeža Františka v Bratislave. "Svet čelí krízam a jediný spôsob, ako ich zvládnuť, je spolupráca. Jediné, čo potrebujeme, je ľudskosť," uviedla Čaputová v úvode debaty. "Sme odkázaní žiť spolu, a bez pochopenia a vzájomného porozumenia to nedokážeme."

Človek si podľa Pavla vždy môže zachovať vlastnú slušnosť bez ohľadu na to, v akom prostredí žil a bol vychovávaný. "To, že sa k ostatným správa podľa zásad, ktoré považuje za správne a snaží sa to, čo okolo neho správne nie je, aspoň v rámci svojich možností meniť," povedal.

Čaputová odpovedala aj na otázku o jej rozhodnutí neuchádzať sa v budúcoročných prezidentských voľbách o znovuzvolenie. "Zvážila som svoje sily, zvážila som svoje možnosti vykonávať tak zodpovedný mandát. Po tomto starostlivom vyhodnotení som sa rozhodla, že by nebolo úprimné hrať hry, tvrdiť niečo iné sebe a aj ľuďom, ktorí mi dôverujú, a uznať to, že bude lepšie, ak Slovensko v tej funkcii povedie niekto s novými silami," uviedla. Pripomenula, že SR sa nachádza v ťažkom období a doterajšie štyri roky jej pôsobenia vo funkcií boli veľmi výnimočné, pretože v piatom roku svojho mandátu vymenuje piatu vládu.

Pavel vyjadril ľútosť nad rozhodnutím Čaputovej neuchádzať sa o znovuzvolenie. "S pani prezidentkou sa mi spolupracuje veľmi dobre a takých ľudí nestretnete v živote mnoho," povedal. Jej dôvody však chápe. "Nikdy som nepochyboval o tom, že svoj úrad vykonáva so stopercentným nasadením a také nasadenie si vyžaduje množstvo energie," uviedol.

Vo Vile Tugendhat sa 26. augusta 1992 stretli premiéri Vladimír Mečiar a Václav Klaus a dohodli sa na rozdelení ČSFR na dva samostatné štáty.