Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Čaputová: Ak sa nápor na hraniciach bude zvyšovať, Rakúsko pomôže SR

Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila obec Ubľa a tamojší hraničný priechod, aby sa oboznámila so situáciou na slovensko-ukrajinskej hranici. Na snímke vľavo prezidentka Zuzana Čaputová počas návštevy hraničného priechodu Ubľa-Malyj Bereznyj v stane s vojnovými utečencami z Ukrajiny. Ubľa, 27. februára 2022. Foto: TASR - František Iván

V prvom rade však treba podľa nej pomôcť obyvateľom Ukrajiny, ktorí utiekli pred vojnou zo svojej vlasti.

Bratislava 2. marca (TASR) - Ak sa nápor utečencov z Ukrajiny bude zvyšovať, je Rakúsko pripravené pomôcť aj Slovensku. Prvoradou a spoločnou snahou musí byť pomoc Ukrajine a solidarita s ľuďmi, ktorých vojna vyhnala zo svojich domovov. Skonštatovala to prezidentka SR Zuzana Čaputová po telefonáte s jej rakúskym náprotivkom Alexandrom Van der Bellenom.

"Pre občanov oboch našich susedných krajín je ničím nevyprovokovaná invázia a agresia Ruska voči Ukrajine ešte stále šokom. Rozprávali sme sa o jednotlivých krokoch, ktoré sme spoločne ako Európska únia prijali, vrátane veľmi silných sankcií voči režimu prezidenta Putina. Zhodli sme sa na tom, že obe krajiny potrebujeme energetickú nezávislosť od Ruska," napísala Čaputová na sociálnej sieti.

V prvom rade však treba podľa nej pomôcť obyvateľom Ukrajiny, ktorí utiekli pred vojnou zo svojej vlasti. Pripomína tiež solidaritu s ukrajinským ľudom. "Putin chcel rozdeliť Európu, ale dosiahol jej zjednotenie," poznamenala Čaputová.