Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Čaputová: Angažovaná verejnosť je kľúčová v boji za verejný záujem

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Martin Baumann

Boj proti klimatickej kríze má podľa prezidentky začať od každého človeka.

Bratislava 29. júna (TASR) - Jednotlivci by mali byť aktívni aj v klimatických komunitách a hnutiach, pretože tak vytvoria tlak na verejných hráčov. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti začiatku kampane Európskeho klimatického paktu.

"Angažovaná verejnosť je kľúčovým aspektom každého boja za verejný záujem," podotkla hlava štátu vo videu. Dodala, že sama zažila, že niekedy len verejný tlak pohne veci vpred.

Boj proti klimatickej kríze má podľa prezidentky začať od každého človeka. Popri vnútornom záväzku každého človeka je potrebné rozvíjať svoj smer aj v komunite a spoločenstve. Vysvetľuje, že človek tak neostane sám, ale bude súčasťou aktívnej občianskej spoločnosti, ktorá sa spoločne dokáže ozvať silnejším hlasom.

"Nie je tajomstvom, že mnoho predstaviteľov verejnej moci, obzvlášť tí, ktorí zastávajú volené funkcie, sledujú verejnú mienku a zohľadňujú ju pri svojich rozhodnutiach," povedala Čaputová. To je podľa nej dôvod, prečo aktívni občania dokážu svojimi činmi a angažovanosťou ovplyvniť chod verejných vecí.

Verejná mienka dokáže ovplyvniť i súkromný sektor, napríklad cez spotrebiteľské správanie môže meniť správanie firiem a korporácií. Želaním prezidentky je, aby bolo klimaticky angažovaných ľudí viac. "Prispieť k budovaniu a posilňovaniu klimatických lídrov je aj môj vlastný záväzok a cieľ," poznamenala.

Cieľom národnej Európskej klimatickej kampane je podporovať a inšpirovať ľudí, komunity a firmy, aby podnikli praktické kroky na zníženie svojej uhlíkovej stopy. Má motivovať aj k aktívnej účasti na riešení klimatických problémov.

Výkonný podpredseda Európskej komisie pre Európsku zelenú dohodu Frans Timmermans hovorí, že klimatická kríza ovplyvňuje každého človeka. Boj proti klimatickej zmene nie je podľa neho len o nastavovaní cieľov, nových legislatívach a ďalších investíciách.

Prísľub v boji proti klimatickým zmenám vyhlásil aj vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko. "Verím, že keď každý z nás začne od seba a urobí čo i len malý krok smerom k záchrane planéty, tak sa nám to spoločne môže podariť," poznamenal.