Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Čaputová sa chce obrátiť na ÚS pre protiinflačný balíček budúci týždeň

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Pavol Zachar

Hlava štátu zopakovala, že pri protiinflačnom balíčku namieta legitímnosť využitia skráteného legislatívneho konania v prípade opatrení, ktoré majú platiť od januára 2023.

Bratislava 9. júla (TASR) - Prezidentka by sa chcela na Ústavný súd (ÚS) SR pre protiinflačný balíček obrátiť budúci týždeň. Uviedla to v diskusii so Štefanom Hríbom zo série Café Európa na festivale Pohoda. Návrh je podľa nej už napísaný.

Hlava štátu zopakovala, že pri protiinflačnom balíčku namieta legitímnosť využitia skráteného legislatívneho konania v prípade opatrení, ktoré majú platiť od januára 2023. "Bolo dosť času neurobiť to v skrátenom legislatívnom konaní a neobísť všetky potrebné procesy," skonštatovala.

Balíček má podľa nej aj viaceré hmotnoprávne nedostatky. "Myslím si, že je správne a fér, aby sa na ten proces a nedostatky, ktoré sme tam identifikovali, pozrel Ústavný súd SR a zarámcoval, či toto je v Slovenskej republike možné," dodala.

Národná rada SR v júni prelomila veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej v prípade zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Zákon schválilo plénum v pôvodnom znení a odmietlo pripomienky hlavy štátu. Na voľnočasové aktivity by tak mali dostať deti od piatich do 18 rokov každý mesiac 60 eur. Zvýšiť sa má suma daňového bonusu aj prídavok na dieťa. Prezidentka avizovala, že v prípade prelomenia veta sa obráti na Ústavný súd SR.