Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Čaputová: Dánsko je inšpiráciou pri využívaní obnoviteľných zdrojov

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas príhovoru 10. mája 2021 v Kodani. Foto: TASR – Martin Baumann

Čaputová sa popoludní z dánskeho veľvyslanectva online pripojí na zasadnutie štátov skupiny B9.

Kodaň 10. mája (TASR) – Dánsko je pre Slovensko inšpiráciou vo zvyšovaní energetickej efektivity budov aj podielom využívania obnoviteľných zdrojov energie. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok na návšteve dánskej Kodane.

Dánsku sa podarili „skvelé veci" v ochrane životného prostredia, energetickej nezávislosti, využívaní obnoviteľných zdrojov energie a v úspore zdrojov. Je podľa Čaputovej ukážkou toho, ako sa dá zvýšiť ekonomická prosperita krajiny. Podotkla, že Dánsko nezvýšilo spotrebu elektrickej energie a ušetrilo prírodné zdroje.

Prezidentka poukázala na to, že kľúčovým faktorom pri environmentálnych zmenách bola v Dánsku dohoda politických hráčov naprieč politickým spektrom, ktorá pretrváva roky. Napriek zmene vlády má krajina svoj koncept, plán a projekt toho, ako chcú krajinu transformovať tak, aby bola udržateľná a ekologická. „Práve nevyhnutnosť ochrany klímy vnímajú ako veľkú ekonomickú príležitosť," podotkla.

Zvýšiť podiel využívania obnoviteľných zdrojov energie by malo aj Slovensko. „Náš podiel obnoviteľných zdrojov energie je 17 percent v rámci energetického mixu a tento podiel bude musieť v budúcnosti narásť," poznamenala prezidentka. Upozornila, že Slovensko sa zaviazalo do roku 2030 znížiť produkciu emisií o 55 percent a do roku 2050 sa stať uhlíkovo neutrálnou krajinou. „Tieto ciele potrebujeme naplniť konkrétnou cestou a Dánsko je v tomto veľkou inšpiráciou," skonštatovala Čaputová.

Hlava štátu SR sa v pondelok dopoludnia stretla s dánskym princom Frederikom a navštívila sídlo agentúry State of Green, ktorej patrónom je korunný princ. Vystúpila tiež s prejavom na Kodanskom summite o demokracii. Čaputová sa popoludní z dánskeho veľvyslanectva online pripojí na zasadnutie štátov skupiny B9. Zúčastnia sa na ňom americký prezident Joe Biden a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.