Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Zuzanu Čaputovú ocenili v Prahe Zlatou medailou Univerzity Karlovej

Na snímke rektorka Univerzity Karlovej Milena Králíčková odovzdala Zlatú pamätnú medailu UK slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej (na snímke). Praha, 16. novembra 2023. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Univerzita Karlova udeľuje zlatú medailu svojim akademikom, ale aj osobám mimo akademickej obce, ktoré sa významne zaslúžili o rozvoj univerzity alebo vedy, vzdelávania a akademických slobôd.

Bratislava/Praha 16. novembra (TASR) - Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú ocenili vo štvrtok v Prahe Zlatou medailou Univerzity Karlovej. Rektorka Milena Králičková vyzdvihla slovenskú hlavu štátu za odvahu chrániť menšiny, demokraciu a právny štát. Zdôraznila, že si cení aj jej pokoru a empatiu. Čaputová navštívila Prahu v predvečer 34. výročia Nežnej revolúcie, informuje TASR.

Univerzita Karlova udeľuje zlatú medailu svojim akademikom, ale aj osobám mimo akademickej obce, ktoré sa významne zaslúžili o rozvoj univerzity alebo vedy, vzdelávania a akademických slobôd.

V diskusii so študentmi Čaputová odpovedala na otázky týkajúce sa šírenia dezinformácií či polarizácie spoločnosti. Uviedla, že pred parlamentnými voľbami na Slovensku gradovala nenávistná rétorika, ktorá podľa nej z politiky prerastá do celej spoločnosti a spôsobuje jej rozdelenie.

Za hrozbu pre demokraciu označila aj dezinformácie. "Je to fenomén, ktorý je na Slovensku citeľný," poznamenala.

"Pravda devalvuje, lži sú považované alebo povyšované za názor – a toto všetko sa do veľkej miery deje aj v sociálnych médiách a v takom tempe a takom množstve, že náš právny systém na to nie je akoby schopný efektívne reagovať," upozornila.

Prezidentka vyzdvihla aj potrebu ochrany klímy, v ktorej podľa nej mnohé krajiny zaostávajú. Uviedla, že táto téma je pre ňu dôležitá a Slovensko postupnými krokmi v tejto oblasti napreduje.

Slovenská prezidentka začala svoju návštevu v ČR vo štvrtok na Pražskom hrade, kde ju aj s jej partnerom Jurajom Rizmanom predpoludním privítal český prezident Petr Pavel a jeho manželka Eva. Po súkromnej schôdzke prezidentov nasledoval spoločný pracovný obed. Čaputová sa tiež stretla so slovenskou komunitou žijúcou v Česku. Podvečer položila kvety a zapálila sviečku pri pamätníku Nežnej revolúcie na ulici Národní (bývalá Národní třída).