Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Čaputová: Je možné dosiahnuť zmenu v oblasti klimatickej krízy

Prezidentka SR Zuzana Čaputová, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Politici podľa nej nemôžu predstierať, že klimatická kríza nie je naliehavým problémom.

Viedeň 17. septembra (TASR) - Čo sa týka klimatickej krízy, je možné dosiahnuť zmenu, dýchať čistý vzduch a zachrániť našu planétu. Vyhlásila to vo štvrtok na štvrtom ročníku Austria World Summit vo Viedni na panelovej diskusii s názvom Reagujme na klimatickú krízu — buďme súčasťou riešenia prezidentka SR Zuzana Čaputová. Potrebná je podľa nej takisto ekologická transformácia slovenskej ekonomiky.

Čaputová počas panelovej diskusie v priestoroch španielskej jazdeckej školy vo viedenskom Hofburgu predstavila nový plán prezidentskej kancelárie stať sa uhlíkovo neutrálnou do roku 2030. Súčasťou tohto plánu je napríklad vysadenie 1300 stromov ročne, pričom už v októbri ich pribudne 500. Úrad prezidentky chce takisto inštalovať prvky zelenej infraštruktúry — zelené strechy a steny a postupne prejsť na elektromobilitu. Prezidentská kancelária navyše prestala používať plasty a v záhrade prezidentského paláca umiestnila včelie úle a minulý týždeň dokonca vyprodukovali prvý vlastný med.

Čaputová ďalej upozornila na to, že podľa vedcov budú dôsledky klimatickej krízy v roku 2100 predstavovať päťkrát smrteľnejšiu hrozbu, než je aktuálna pandémia COVID-19.

"V oblasti klimatickej zmeny vedia všetci, čo je potrebné robiť. Musíme len ukázať vôľu a konať spoločne," konštatovala prezidentka a odsúdila tých, čo napriek nesporným dôkazom spochybňujú ničivé a nezvratné dôsledky klimatickej zmeny.

"Už teraz konzumujeme 1,5-krát viac ako je kapacita zdrojov na Zemi. Máme na výber: môžeme pokračovať v tomto experimente s našou planétou alebo môžeme konať," apelovala Čaputová.

Politici podľa nej nemôžu predstierať, že klimatická kríza nie je naliehavým problémom. Transformácia ekonomík, ktoré sú zároveň zelené aj prosperujúce, je možná.

V panelovej diskusii okrem Čaputovej osobne vystúpil aj chorvátsky prezident Zoran Milanovič a virtuálne sa pripojili podpredseda Európskej komisie pre ekologickú dohodu Frans Timmermans a predseda španielskej vlády Pedro Sánchez.

Cieľom summitu, ktorý sa koná pod záštitou rakúskeho prezidenta Alexandra van der Bellena pravidelne od roku 2017, je zvyšovanie povedomia o klimatickej kríze. Témou tohto ročníka je vzťah medzi klimatickou krízou a pandémiou COVID-19.

Summit otvoril jeho zakladateľ, bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger, prostredníctvom on-line príhovoru zo svojho domovského štátu. Vyjadril presvedčenie, že civilizácia a príroda môžu žiť v harmónii. Klimatická zmena je podľa jeho slov pandémiou našej planéty.

Bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger na televíznej obrazovke počas online vysielania v rámci Austria World Summit 17. septembra 2020 vo Viedni. Cieľom summitu je zvyšovanie povedomia o klimatickej kríze. Témou tohto ročníka je vzťah medzi klimatickou krízou a pandémiou COVID-19.
Foto: TASR/AP


S krátkymi príhovormi vystúpili aj rakúsky prezident van der Bellen, rakúsky kancelár Sebastian Kurz, odzneli aj videopríhovory britského princa Charlesa a generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa. Šéf OSN pripomenul, že v dôsledku takzvaného lockdownu sa síce krátkodobo zlepšila kvalita ovzdušia v mnohých mestách, no je potrebné zamerať sa na klimatickú spravodlivosť. Na následky globálneho otepľovania totiž doplácajú najchudobnejšie a najzraniteľnejšie regióny sveta.

Podľa Guterresa môžme ísť ďalej cestou fosílnych palív, ktoré prinášajú znečistenie životného prostredia, alebo investovať do obnoviteľných zdrojov energie a zelených technológií.

Van der Bellen upozornil, že proti klimatickej kríze neexistuje nijaké očkovanie a jediným účinným prostriedkom je naše rozhodné a spoločné konanie, čo platí aj pre naštartovanie ekonomiky po koronavírusovej kríze.