Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Čaputová kontaktovala Lengvarského pre zvyšovanie miezd zdravotníkov

Na archívnej snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prezidentka sa stretla s Lengvarským už začiatkom júla, keď ju podľa jej slov uistil, že na rokovacom stole už leží realistický plán so scenármi zvýšenia miezd.

Bratislava 12. júla (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok (11. 7.) opätovne kontaktovala ministra zdravotníctva SR Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) v súvislosti so zvyšovaním miezd zdravotníkov. "Tento týždeň by mal mať rokovania s druhou stranou, s predstaviteľmi zdravotníkov, a sľúbil, že ma bude hneď informovať," povedala v reakcii na novinársku otázku k prebiehajúcim rokovaniam o tejto téme.

Hlava štátu uviedla, že vníma problém odchodu zdravotníckeho personálu a odkladania zdravotníckych výkonov v niektorých nemocniciach. Požiadavky zdravotníkov na zvýšenie platu považuje za legitímne a správne. "Mám pocit, že odkedy som nastúpila do funkcie, hovorím s každým ministrom zdravotníctva (...), že pokiaľ nevyšleme jasný a hmatateľný signál personálnej stabilizácie v podobe zvýšenia miezd našim zdravotníkom, tak budeme mať vážny problém," skonštatovala.

Prezidentka sa stretla s Lengvarským už začiatkom júla, keď ju podľa jej slov uistil, že na rokovacom stole už leží realistický plán so scenármi zvýšenia miezd. Ministerstvá zdravotníctva a financií o zvyšovaní platov zdravotníkov naďalej rokujú, tento týždeň sa má rokovať pod gesciou predsedu vlády.

Zdravotnícke organizácie v piatok (8. 7.) vyzvali vládu a poslancov Národnej rady SR na bezodkladné predstavenie návrhu zvýšenia platov v čo najkratšom čase. Do spoločnej výzvy sa zapojili Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, Slovenská komora zdravotníckych záchranárov, odborové organizácie pri Záchrannej zdravotnej službe (ZZS) v Bratislave a ZZS Košice, Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov a Slovenská komora fyzioterapeutov.

Návrh zvýšenia platov sa mal pôvodne predstaviť koncom júna, avizovali to minister zdravotníctva a minister financií Igor Matovič (OĽANO).