Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Čaputová navrhla, aby sa vláda obrátila pre Istanbulský dohovor na ÚS

Prezidentka Zuzana Čaputová (na snímke) iformuje médiá o tom, že navrhla premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD), aby sa pre Istanbulský dohovor vláda obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR, ak má pochybnosti o tom, či patrí do právneho a hodnotového prostredia Slovenska. V Bratislave 10. februára 2020. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Teraz.sk prináša PLNÉ ZNENIE vyhlásenia prezidentky Zuzany Čaputovej k Istanbulskému dohovoru.

Bratislava 10. februára (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová navrhla premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD), aby sa pre Istanbulský dohovor vláda obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR, ak má pochybnosti o tom, či patrí do právneho a hodnotového prostredia Slovenska. Uviedla to po stretnutí s premiérom a predsedom parlamentu Andrejom Dankom (SNS).

"Názor Ústavného súdu by mohol byť kvalifikovaným a vecným príspevkom do diskusie o citlivej téme Istanbulského dohovoru. V otázkach, ako je aj táto, sa môžeme posunúť len vo vecnej diskusii a s rešpektom k nášmu základnému zákonu, teda ústave, podľa ktorej má o súhlase s ratifikáciou rozhodnúť parlament," vyhlásila v pondelok prezidentka.

Podotkla, že nebude stáť v ceste vôli väčšiny v parlamente, pokiaľ o pristúpení alebo nepristúpení k dohovoru rozhodne ústavne predpísaným spôsobom. To sa však podľa nej doteraz nestalo.



Istanbulský dohovor nie je ratifikovaný a podľa prezidentky Slovensku z neho žiadne záväzky nevyplývajú, a teda neplatí a nie je súčasťou právnej reality SR. "K jeho ratifikácii by mohlo prísť len vtedy, ak by väčšina parlamentu vyjadrila súhlas s pristúpením k dohovoru po prerokovaní jeho textu, čo sa doteraz nestalo a zjavne k tomu ani nie je politická vôľa," skonštatovala hlava štátu.

Stav týkajúci sa dohovoru platí od roku 2011, a keďže dohovor neplatí, nie je podľa Čaputovej žiaden naliehavý dôvod riešiť ho tri týždne pred voľbami.

Prezidentka tiež vyjadrila pochopenie k obavám ľudí, podľa svojich slov rešpektuje výhradu k dohovoru a uznáva právo každému vyjadriť sa. "Čo však rešpektovať nemôžem a nebudem, je prekrúcanie faktov, vyvolávanie strachu a nenávisti k nositeľom iného názoru," dodala.

Vyhlásenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej (plné znenie)

"Vážené dámy, vážení páni,

stretla som dnes sa s premiérom Petrom Pellegrinim a predsedom parlamentu Andrejom Dankom, aby sme si vyjasnili postoje k ratifikácii Istanbulského dohovoru.

Ako prezidentka som v prvom rade viazaná ústavou a tá pre dojednávanie medzinárodných zmlúv určuje jasný postup. Už v prezidentskej predvolebnej kampani som preto hovorila, že hoci mám na obsah Istanbulského dohovoru svoj názor, nebudem ako prezidentka stáť v ceste vôli väčšiny v parlamente, pokiaľ o pristúpení alebo nepristúpení k dohovoru rozhodne ústavne predpísaným spôsobom.

Opätovne treba zdôrazniť, že Istanbulský dohovor nie je ratifikovaný a Slovensku žiadne záväzky z neho nevyplývajú. Inak povedané, Istanbulský dohovor na Slovensku neplatí a nie je súčasťou našej právnej reality. K jeho ratifikácii by mohlo prísť len vtedy, ak by väčšina parlamentu vyjadrila súhlas s pristúpením k dohovoru po prerokovaní jeho textu, čo sa doteraz nestalo a zjavne k tomu ani nie je politická vôľa. Súčasný stav ohľadne dohovoru je na Slovensku od roku 2011 a keďže dohovor neplatí, nie je žiaden naliehavý dôvod riešiť ho tri týždne pred voľbami.

Ako som už uviedla vo svojich doterajších vyjadreniach, rozhodnutie Národnej rady SR o súhlase alebo nesúhlase s ratifikáciou dohovoru, prijaté ústavným spôsobom, budem rešpektovať. Doteraz sa tak nielen podľa mňa, ale ani podľa viacerých ústavných právnikov, nestalo.

Vážené dámy, vážení páni,
mám pochopenie k obavám ľudí, rešpektujem výhrady k dohovoru a uznávam právo každému vyjadriť sa. Čo ale rešpektovať nemôžem a nebudem je prekrúcanie faktov, vyvolávanie strachu a nenávisti k nositeľom iného názoru. Výhrady k Istanbulskému dohovoru nezdieľa celá spoločnosť, je tu stále jej veľká časť, ktorá v ňom vidí predovšetkým účel, ku ktorému má viesť – prihlásiť sa k boju proti násiliu páchanému na ženách a domácamu násiliu. Som presvedčená, že hlas týchto ľudí musí mať rovnakú váhu a musí byť rovnako vypočutý.

Ak sú tu však neustále pochybnosti o tom, či Istanbulský dohovor pratrí do nášho právneho a hodnotnového prostredia, navrhla som predsedovi vlády SR, aby sa vláda obrátila na Ústavný súd SR. Názor ústavného súdu by mohol byť kvalifikovaným a vecným príspevkom do diskusie o citlivej téme Istanbulského dohovoru.

V otázkach, ako je aj táto, sa môžeme posunúť len vo vecnej diskusii a s rešpektom k nášmu základnému zákonu, teda Ústave Slovenskej republiky, podľa ktorej má o súhlase s ratifikáciou rozhodnúť parlament.

Organizátorov a účastníkov zajtrajších protestov chcem preto požiadať, aby svoj názor vyjadrili pokojne a nekonfrontačne. Buďme si, prosím, vedomí váhy svojich slov a skutkov a buďme si vedomí zodpovednosti za následky, ktoré nenávistná rétorika a vyvolávanie úplne zbytočných vášní našej spoločnosti spôsobujú."



Výhrady k Istanbulskému dohovoru podľa nej nemá celá spoločnosť. Dodala, že existuje aj veľká časť ľudí, ktorí v ňom vidia účel prihlásiť sa k boju proti násiliu páchanému na ženách. Tento hlas podľa nej musí byť tiež vypočutý a má mať rovnakú váhu.

Organizátorov a účastníkov utorkových (11. 2.) protestov súvisiacich s odmietnutím dohovoru Čaputová požiadala, aby svoj názor vyjadrili pokojne a nekonfrontačne. "Buďme si, prosím, vedomí váhy svojich slov a skutkov a buďme si vedomí zodpovednosti za následky, ktoré nenávistná rétorika a vyvolávanie úplne zbytočných vášní našej spoločnosti spôsobujú," uzavrela.