Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Čaputová: Novela Trestného zákona pomôže ochrane obetí prenasledovania

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie po rokovaní Bezpečnostnej rady SR v Bratislave 18. augusta 2023. Foto: TASR Jaroslav Novák

Vláda navrhla prerokovať novelu Trestného zákona v skrátenom legislatívnom konaní. Zmeny majú priniesť prísnejšiu kontrolu osôb, ktorým bolo nariadené ambulantné ochranné liečenie.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Navrhovaná novela Trestného zákona odstraňuje slabé miesta v kontrole dodržiavania ochranných liečení ambulantnou formou pri psychiatrických pacientoch, ktorí môžu byť pre spoločnosť nebezpeční. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti v súvislosti s legislatívnym návrhom, ktorý je predmetom jednej zo štvrtkových mimoriadnych schôdzí parlamentu.

"Schválenie týchto zmien, ktoré prešli poctivou odbornou diskusiou a dávnejšie aj medzirezortným pripomienkovým konaním, je dnes v parlamente na mimoriadnej schôdzi príležitosťou postaviť sa zodpovedne k ochrane zdravia a životov ľudí a posilniť ochranu žien zažívajúcich násilie," zdôraznila prezidentka.

Vláda navrhla prerokovať novelu Trestného zákona v skrátenom legislatívnom konaní. Zmeny majú priniesť prísnejšiu kontrolu osôb, ktorým bolo nariadené ambulantné ochranné liečenie. Vypracovanie legislatívy podnietila aktuálna spoločenská situácia vyvolaná aj júnovou vraždou v Dubnici nad Váhom.