Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Čaputová navštívila v Kodani Štátny sérologický ústav a EEA

Ilustračné foto. Foto: TASR Martin Baumann

Čaputová sa má stretnúť aj s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou.

Kodaň 11. mája (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok navštívila so slovenskými vedcami Štátny serologický ústav v dánskej Kodani. Stretla sa aj výkonným riaditeľom Európskej environmentálnej agentúry (EEA) Hansom Bruninckxom.

Štátny sérologický ústav v Kodani má za úlohu zabezpečiť pripravenosť na infekčné choroby a biologické hrozby. Realizuje vlastný vakcinologický a epidemiologický výskum. Počas pandémie hodnotí riziká, uverejňuje predikcie a monitoruje aj prenos ochorenia COVID-19 zo zahraničia. Ústav Čaputová navštivila s riaditeľkou Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzanou Baťovou, infektológom Petrom Sabakom, Silviou Pastorekovou a Borisom Klempom z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied a Matušom Mišíkom z Inštitútu zdravotníckej politiky.

V EEA sa prezidentka stretla a porozprávala so slovenskými pracovníkmi agentúry. Úlohou EEA je poskytovať nezávislé informácie o životnom prostredí, monitoruje kvalitu a znečistenie ovzdušia.

Čaputovú v utorok čaká ešte otvorenie Detskej školy architektúry a staviteľstva v neziskovej organizácií Bibiana Danmark. Stretnúť sa má aj s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou.