Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Čaputová: Nikdy nesmie byť samozrejmosťou, že žijeme v slobode a mieri

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová kladie veniec pri pietnom akte k pamätníku na bratislavskom Slavíne pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a 76. výročia ukončenia 2. svetovej vojny v sobotu 8. mája 2021. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Predseda parlamentu Boris Kollár zdôraznil potrebu pripomínať si historické míľniky.

Bratislava 8. mája (TASR) - Nikdy nesmie byť samozrejmosťou to, že žijeme v slobode a mieri. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla pri príležitosti sobotného Dňa víťazstva nad fašizmom. Vyzdvihla, že príslušníci sovietskej, rumunskej armády a ďalších spojeneckých vojsk, ale aj československého odboja svojou odvahou a hrdinskými činmi prispeli k tomu, že žijeme v slobodnej krajine. Ukončenie druhej svetovej vojny si pripomenula na bratislavskom Slavíne spolu s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina) a ďalšími predstaviteľmi štátu.

"Vojnové generácie za cenu nesmiernych obetí a nepredstaviteľného utrpenia zachránili svet. Naši dedovia a staré mamy, pradedovia a ich rovesníci a rovesníčky v Rusku, na Ukrajine, v Rumunsku a ďalších krajinách, ktorí oslobodzovali naše dediny a mestá, rovnako ako generácia mužov a žien vo Veľkej Británii, Francúzsku, v USA, Kanade a ostatných krajinách protihitlerovskej koalície, našli v sebe toľko sily, odvahy a odhodlania, že so zbraňou v ruke bojovali za spravodlivú a posvätnú vec. Za toto im nikdy nebudeme môcť byť dostatočne vďační," zdôraznila prezidentka. Poukázala na to, že na Slavíne je pochovaných 6845 vojakov Červenej armády padlých pri oslobodzovaní Bratislavy.



Predseda parlamentu zdôraznil potrebu pripomínať si historické míľniky. "Na Slavín chodím možno už od piatich-šiestich rokov, už ako pionierov nás sem nahnali. Cez to všetko si uvedomujem, akú vďaku by sme mali prejaviť týmto padlým hrdinom, ktorí nás v 1945 oslobodili," skonštatoval.



Deň víťazstva nad fašizmom je podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) o všetkých hrdinoch - obyčajných ľuďoch, ktorí navzdory vojne, násiliu a smrti nestratili nádej, že jedného dňa sa utrpenie skončí. "Ďalším generáciám vybojovali nesmierne cennú hodnotu – slobodu, a to aj za cenu straty vlastného života. História nás učí, aké hrôzy môže spôsobiť nenávisť v akejkoľvek forme. Preto je potrebné pripomínať si naše dejiny a poučení z nich rázne odmietať tlejúce uhlíky extrémizmu," skonštatoval.