Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Čaputová odcestovala na cestu do Grécka,navštívi aj Severné Macedónsko

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V Aténach prezidentku SR v utorok prijme prezidentka Helénskej republiky Katerina Sakellaropulosová a stretne sa aj s predsedom gréckej vlády Kyriakosom Mitsotakisom.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok popoludní odcestovala na oficiálnu návštevu Grécka. Jej dlhodobo plánovaná zahraničná cesta bude v stredu (7. 9.) pokračovať v Severnom Macedónsku. TASR o tom informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

V Aténach prezidentku SR v utorok prijme prezidentka Helénskej republiky Katerina Sakellaropulosová a stretne sa aj s predsedom gréckej vlády Kyriakosom Mitsotakisom. Diskutovať budú o riešení energetickej krízy, diverzifikácii energetických zdrojov a ďalších výzvach, ktorým obe krajiny čelia v súvislosti s vojnou na Ukrajine. "Cieľom ich spoločných rokovaní je otvorenie novej kapitoly vo vzájomných vzťahoch," uviedol Strižinec. Prezident SR navštívil Grécko naposledy v roku 2008.

Čaputovú sprevádza aj skupina zástupcov slovenských firiem a inštitúcií, ktoré sa zaoberajú zelenou tranzíciou a energetikou. Súčasťou delegácie sú i predstavitelia regionálnej samosprávy z Trenčianskeho, Banskobystrického a Košického kraja, ktorí budú mať možnosť vymeniť si skúsenosti týkajúce sa zelenej transformácie regiónov závislých od ťažby uhlia.

V Aténach sa pod záštitou prezidentky uskutoční spoločné grécko-slovenské podnikateľské fórum zamerané na zelenenú transformáciu Green Growth Business Forum. "Hneď po prílete do Atén prezidentka otvorí projekt Skusy - slovensko-grécky rezidenčný dom, ktorý bude podporovať tvorivé pobyty slovenských umelcov a prezentovať tak naše umenie v zahraničí," dodal hovorca. Stojí za ním trojica žien aktívnych v nezávislej kultúre a umení, ktorými sú Zuzana Bodnárová, Lucia Tkáčova a Tamara Kametani.

Počas oficiálnej návštevy Severného Macedónska sa prezidentka v stredu (7. 9.) v Skopje stretne s prezidentom Stevom Pendarovskim a premiérom Dimitarom Kovačevskim. Diskutovať budú o aktuálnej medzinárodnej politickej a ekonomickej situácii v súvislosti s vojnou na Ukrajine a energetickou krízou, ako aj o podpore integračného procesu Severného Macedónska a ďalších krajín Západného Balkánu.

Naspäť na Slovensko sa prezidentka vráti v stredu večer.