Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Čaputová odobrila zákon na úpravu činnosti Vojenského spravodajstva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Účinnosť má zákon nadobudnúť od 1. februára 2023.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Pôsobenie Vojenského spravodajstva (VS) upraví nový zákon, podpísala ho prezidentka SR Zuzana Čaputová. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Rezort obrany pri novej legislatíve argumentuje, že po 28 rokoch viaceré ustanovenia doterajšieho zákona nezodpovedajú súčasným potrebám a aktuálnemu bezpečnostnému prostrediu. Legislatíva má zohľadniť aj nové bezpečnostné riziká vojenského i nevojenského charakteru, napríklad hybridné či kybernetické hrozby a útoky.

"Zmeny, ktoré návrh zákona prináša, precizujú a dopĺňajú úlohy a oprávnenia Vojenského spravodajstva a taktiež posilňujú kontrolu VS mechanizmami vnútornej i vonkajšej kontroly, čím vytvárajú právny základ pre adekvátne pôsobenie VS v spravodajskej komunite moderných demokratických štátov medzinárodného spoločenstva," uviedol rezort obrany.

V zákone pribudnú napríklad úlohy zamerané na hybridné hrozby a dezinformácie, radikalizáciu spojenú s terorizmom a extrémizmom aj spravodajskú podporu Ozbrojených síl SR. Špecifikuje sa tiež postavenie Centra pre kybernetickú obranu SR, jeho pôsobnosť, úlohy a zameranie. Zákon tiež vymedzuje okruh adresátov spravodajských informácií a stanovuje ich rozsah a účel, na splnenie ktorého sa získané spravodajské informácie týmto adresátom poskytujú.

Účinnosť má zákon nadobudnúť od 1. februára 2023.