Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Čaputová: Operácia Anthropoid je dôležitá pre Slovensko a Česko

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Martin Baumann

"Prebiehajúca vojna u nášho východného suseda, ale aj udalosti, ktoré si táto výstava pripomína, nám ukazujú, že ochranu demokracie nikdy nesmieme podceniť," povedala.

Praha 27. mája (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok pri príležitosti 80. výročia atentátu na ríšskeho protektora Rheinarda Heydricha zdôraznila význam tejto operácie pre Slovensko a Česko. TASR správu prevzala z webovej stránky televízie ČT 24.

Útok na Heydricha uskutočnili 27. mája 1942 výsadkári Jozef Gabčík a Jan Kubiš. "Úspešný útok na jedného z architektov holokaustu patril medzi najvýznamnejšie diverzné akcie druhej svetovej vojny," povedala prezidentka v priestoroch pražského Národného múzea na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 80. výročia atentátu. Dodala, že vďaka Jozefovi Gabčíkovi nesie tento útok aj "silnú slovenskú stopu".

Čaputová pripomenula aj stovky mužov a žien, ktorí k tejto dejinnej udalosti tiež prispeli, i následky, ktoré Nemecko vykonalo po tomto atentáte – vrátane represií a vypálenia dediny Lidice. Takisto pripomenula aj súčasný vojnový konflikt na Ukrajine.

"Prebiehajúca vojna u nášho východného suseda, ale aj udalosti, ktoré si táto výstava pripomína, nám ukazujú, že ochranu demokracie nikdy nesmieme podceniť," povedala. "Hrdinovia protifašistického odboja nám dávajú jasnú odpoveď – odpoveď na otázku, či chceme stojac voči zlu uhnúť, alebo sa mu postaviť," dodala.

V Národnom múzeu v piatok otvorili výstavný projekt Nikdy sa nevzdáme!, ktorý je venovaný aj tejto udalosti. Na otvorení výstavy sa zúčastnil i český prezident Miloš Zeman. Ten vo svojom prejave povedal, že atentát na Heydricha bol "kľúčovou udalosťou európskych a celosvetových dejín".

Heydrich pôsobil vo funkcii zastupujúceho ríšskeho protektora Protektorátu Čechy a Morava. Takisto bol vysokým predstaviteľom nacistických ozbrojených zložiek SS-Waffen a šéfom tajnej polície Gestapo.

Riaditeľ odboru vojensko-historických výskumov a zástupca riaditeľa Vojenského historického ústavu (VHÚ) Peter Šumichrast pre TASR uviedol, že "ide o jediný úspešný atentát na vysokopostaveného funkcionára Veľkonemeckej ríše".

Po atentáte nasledovala v Protektoráte Čechy a Morava tzv. heydrichiáda – teror a masové popravy, ktoré vyvrcholili v júni 1942 vyhladením českých obcí Lidice a Ležáky nemeckou armádou.

Gabčík sa narodil v roku 1912 v Poluvsí, ktoré je dnes mestskou časťou Rajeckých Teplíc.