Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Čaputová: Pápež František odkázal Slovensku, aby bojovalo a vydržalo

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a pápež František počas súkromnej audiencie vo Vatikáne v pondelok 14. decembra 2020. Foto: TASR Kancelária prezidenta SR

Prezidentka doniesla pápežovi štyri veľké adventné sviece vyrobené v chránenej dielni ľuďmi zo znevýhodneného prostredia.

Vatikán 14. decembra (TASR) - Pápež František odkázal Slovensku, aby v súvislosti s koronakrízou bojovalo a vydržalo. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po prijatí pápežom vo Vatikáne. Čaputová pozvala pápeža na návštevu Slovenska. Pozvanie prijal, no uvidí, ako mu to dovolí situácia vo svete.



"Záujem prísť má naozaj úprimný," povedala Čaputová. Dodala však, že všetko je o pandemickej situácii a pápežovom zdravotnom stave. Na stretnutí sa rozprávali o aktuálnej situácii vo svete aj na Slovensku. Pontifex podľa prezidentky povedal, že "po kríze nikdy nič neostane rovnaké". "Preto je dôležité, aby sme spoločne všetci spolu pracovali na zjednotení sveta, aby sme dokázali čeliť našim výzvam," poznamenala.

Zároveň podotkla, že František hovoril na stretnutí o osobitnej úlohe a postavení žien v kríze. "Povedal doslova, že ženy sú bližšie k životu pre materstvo, a preto môžu zohrať možno významnejšiu úlohu v upokojovaní situácie a v zjednocovaní sveta a krajiny," uviedla Čaputová.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a pápež František počas súkromnej audiencie vo Vatikáne v pondelok 14. decembra 2020.
Foto: TASR Kancelária prezidenta SR


Prezidentka doniesla pápežovi štyri veľké adventné sviece vyrobené v chránenej dielni ľuďmi zo znevýhodneného prostredia. Sviece vyrobili z recyklovaného materiálu, pretože téma klimatických zmien je blízka aj pápežovi. Darovala mu taktiež obraz Panny Márie, ktorá je patrónkou Slovenska. Od slovenských vedcov priniesla Čaputová do Vatikánu 10.000 PCR testov na koronavírus. "Pápež a Svätá stolica sa starajú aj o ľudí bez domova, majú nemocnicu, kde sa o nich starajú. Je to pre nich v tejto ťažkej dobe príspevok," vysvetlila hlava štátu.

Biochemik Pavol Čekan, ktorý je súčasťou delegácie prezidentky, uviedol, že pápež František bol za PCR testy veľmi rád. Svätá stolica sa stará aj o množstvo utečencov a využijú ich preto aj na tieto účely. "Pápeža považujem za obrovskú autoritu a človeka, ktorý naozaj tú lásku svetu dáva. Poprosil som ho, aby sa pomodlil aj za Slovensko," priblížil stretnutie Čekan.

Pápež slovenskej prezidentke daroval bronzový umelecký odliatok nazvaný "Buďte poslami pokoja". Ďalšími darmi boli výtlačky dvoch pápežských dokumentov.

Čaputová vo Vatikáne rokovala aj so sekretárom pre vzťahy so štátmi Paulom Richardom Gallagherom. Stretla sa aj so slovenským kardinálom pôsobiacim vo Vatikáne Jozefom Tomkom. Hlava štátu položila kvety aj k hrobu sv. Cyrila v Bazilike sv. Klimenta.



Osobitná spravodajkyňa Lenka Farkašová


Chronológia návštev slovenských ústavných činiteľov vo Vatikáne



Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa vo Vatikáne stretla s pápežom Františkom, v delegácii bol aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

V tejto súvislosti prinášame výberovú chronológiu stretnutí slovenských prezidentov, premiérov a predsedov NR SR s pápežmi na pôde Vatikánu.


pápež Ján Pavol II.

6. júna 1993 - Prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča počas pracovnej návštevy Talianska a Vatikánu prijal pápež Ján Pavol II.

17. decembra 1994 - Prezident Michal Kováč sa vo Vatikáne zúčastnil na slávnostnom rozsvietení vianočného stromu zo Slovenska. Prezidenta so sprievodom prijal na audiencii pápež Ján Pavol II.

20. - 22. apríla 1995 - Premiér Vladimír Mečiar bol na pracovnej návšteve Talianska a Vatikánu. Mečiara prijal pápež Ján Pavol II. vo svojom letnom sídle Castel Gandolfo.

12. - 15. novembra 1997 - Prezident Michal Kováč navštívil Taliansko. Bol aj na súkromnej audiencii u pápeža Jána Pavla II.

7. - 8. apríla 1999 - Predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda bol na oficiálnej návšteve Talianska a Vatikánu, na súkromnej audiencii ho prijal pápež Ján Pavol II.

28. - 29. októbra 1999 - Prezident SR Rudolf Schuster sa počas oficiálnej návštevy Vatikánu a Talianska stretol s pápežom Jánom Pavlom II., štátnym sekretárom kardinálom Angelom Sodanom a s veľmajstrom Zvrchovaného rádu maltézskych rytierov frátrom Andrewom Bertiem.

15. februára 2000 - Prezident SR Rudolf Schuster s delegáciou navštívil Rím a Vatikán. Slovenskej delegácii sa v aule Pavla VI. prihovoril kardinál Jozef Tomko a prijal ju aj pápež Ján Pavol II.

24. novembra 2000 - Predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda a vatikánsky štátny sekretár Angelo Sodano podpísali vo Vatikáne základnú zmluvu medzi SR a Svätou stolicou. Slovenského premiéra prijal aj pápež Ján Pavol II.

18. decembra 2000 - Prezident SR Rudolf Schuster navštívil Vatikán, aby si s tamojším štátnym sekretárom vymenili ratifikačné listiny k Základnej zmluve. Zmluva tak nadobudla účinnosť. Slovenského prezidenta prijal aj pápež Ján Pavol II.

2. apríla 2001 - Predseda NR SR Jozef Migaš rokoval vo Vatikáne s pápežom Jánom Pavlom II. a s vatikánskym štátnym tajomníkom kardinálom Angelom Sodanom. Témou rokovaní bola Základná zmluva medzi SR a Vatikánom.

4. novembra 2001 - Prezident SR Rudolf Schuster sa s manželkou vo Vatikáne zúčastnil na blahorečení prešovského biskupa Pavla Petra Gojdiča a rehoľného kňaza Metoda Dominika Trčku. Prezidenta Schustera prijal na súkromnej audiencii aj pápež Ján Pavol II.

28. októbra 2002 - Prezident SR Rudolf Schuster bol na audiencii u pápeža Jána Pavla II.

29. marca 2003 - Predseda NR SR Pavol Hrušovský na audiencii vo Vatikáne pozval pápeža Jána Pavla II. na návštevu parlamentu počas jeho plánovanej cesty na Slovensko.


pápež Benedikt XVI.


17. júna 2005 - Prezidenta SR Ivana Gašparoviča prijal pápež Benedikt XVI. Gašparovič ho pozval na návštevu Slovenska.

1. mája 2011 - Prezident SR Ivan Gašparovič sa vo Vatikáne zúčastnil na blahorečení pápeža Jána Pavla II. Na krátkej audiencii ho prijal aj jeho nástupca Benedikt XVI.

17. - 18. januára 2012 - Predseda NR SR Pavol Hrušovský sa stretol vo Vatikáne s pápežom Benediktom XVI., ktorého opätovne pozval na návštevu Slovenska a odovzdal mu plastiku znázorňujúcu svätých Cyrila a Metoda.

27. februára 2013 - Prezident SR Ivan Gašparovič odcestoval na Národnú púť do Vatikánu pri príležitosti 1150. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na územie Slovenska. Gašparovič sa ako jediný prezident zúčastnil na poslednej verejnej generálnej audiencii pápeža Benedikta XVI. Bol aj posledným prezidentom, ktorého hlava katolíckej cirkvi prijala na súkromnej audiencii.


pápež František

19. marca 2013 - Prezident SR Ivan Gašparovič pri osobnom stretnutí pápežovi Františkovi zablahoželal k jeho zvoleniu a odovzdal pozdravy od slovenských občanov.

27. apríla 2014 – Slovenský prezident Ivan Gašparovič počas krátkeho rozhovoru s pápežom Františkom vo Vatikáne pozval hlavu katolíckej cirkvi na návštevu Slovenska. Obaja sa stretli na svätorečení pápežov vo Vatikáne.

9. apríla 2015 - Prezidenta SR Andreja Kisku prijal na osobnej audiencii pápež František. Okrem pápeža sa Kiska stretol aj so štátnym sekretárom Svätej stolice kardinálom Pietrom Parolinom.

14. decembra 2018 - Prezident SR Andrej Kiska absolvoval audienciu u pápeža Františka, ktorému odovzdal dar zo Slovenska – štyri vianočné gule, ktoré vyrobili ľudia zo sociálne znevýhodnených skupín.

22. marca 2019 - Spoločnú audienciu u pápeža Františka absolvovali predseda NR SR Andrej Danko a predseda Poslaneckej snemovne českého parlamentu Radek Vondráček. Pozvali ho na spoločnú návštevu oboch krajín.

9. decembra 2019 - Premiér Peter Pellegrini oficiálne navštívil Svätú stolicu. Počas návštevy ho na osobnej audiencii prijal pápež František.