Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Čaputová: Podmienky výkonu trestu rodičov detí sa musia zlepšiť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V súvislosti s využívaním alternatívnych trestov prezidentka hovorí napríklad o domácom väzení pre rodičov maloletých, osobitne matky.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová volá po zlepšení podmienok výkonu trestu rodičov maloletých detí. Tvrdí, že prvým krokom je výraznejšie využívanie alternatívnych trestov. Prezidentka o tejto problematike v piatok diskutovala spoločne s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou, verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou a generálnym riaditeľom Zboru väzenskej a justičnej stráže Róbertom Mudrončekom. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Prezidentka iniciovala stretnutie aj na základe množstva žiadostí o milosť. "Dôvodom väčšiny žiadostí o milosť, ktoré dostávam od matiek, je ich vzťah k deťom. Nebudú sa môcť o ne starať a obávajú sa prerušenia citovej väzby, najmä ak sú deti ešte veľmi malé. Nedostatočné využívanie alternatívnych trestov, ako aj situácia v našich zariadeniach na výkon trestu, im, žiaľ, dáva za pravdu."

Ako ďalej uviedla, systém na Slovensku vykazuje z hľadiska medzinárodných ľudsko-právnych štandardov výrazné nedostatky. V súvislosti s využívaním alternatívnych trestov hovorí napríklad o domácom väzení pre rodičov maloletých, osobitne matky. V prípadoch, pri ktorých neexistuje priestor na alternatívne tresty, by podľa nej pomohlo špecializované zariadenie na výkon trestu pre matky s malými deťmi do troch rokov. Prezidentka hovorí aj o vyššej frekvencii kontaktných návštev detí v prípadoch odlúčenia od rodičov.

"Som rada, že ministerka spravodlivosti prisľúbila, že vyvinie maximálne úsilie o zmenu vo všetkých troch aspektoch, ktoré sú súčasťou aj jej aktuálnych zámerov zmien v trestnom práve a väzenstve. Spoločne s vytváraním podmienok pre každé dieťa na zdravý osobnostný vývin pomôžeme aj odsúdeným," spresnila prezidentka s tým, že aj keď títo ľudia neuspeli ako občania, stále ešte môžu uspieť ako rodičia.