Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Ukrajina je Európa, mala by byť aj v Európskej únii

Na archívnej snímke z 24. februára 2022 prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Pavol Zachar

Podľa predsedu Európskej rady bude musieť Ukrajina predložiť oficiálnu žiadosť o pristúpenie a následne budú musieť členské štáty prísť s jednomyseľným stanoviskom.

Bratislava 28. februára (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa vyslovila v pondelok za rozšírenie Európskej únie o Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe jej vyjadrenia, ktoré zverejnila na Twitteri.

"Ukrajina je Európa. A mala by byť aj v Európskej únii. Súhlasím s výzvou (ukrajinského) prezidenta Volodymyra Zelenského, aby EÚ spravila rozhodný krok smerom k členstvu Ukrajiny v EÚ. Je načase," uviedla Čaputová.

Zelenskyj v pondelok vo videopríhovore vyhlásil, že žiada Európsku úniu o okamžité pristúpenie Ukrajiny podľa nového osobitného postupu.

Slovenský premiér Eduard Heger v rozhovore pre týždenník Politico vyjadril podporu otvoreniu "úplne nového (prístupového) postupu" pre Ukrajinu, ktorú sužuje vojna a "chce byť súčasťou Európy".

Predseda Európskej rady Charles Michel následne uviedol, že medzi 27 členskými štátmi EÚ existujú nezhody týkajúce sa rozšírenia eurobloku. Dodal, že Ukrajina bude musieť predložiť oficiálnu žiadosť o pristúpenie a následne budú musieť členské štáty prísť s jednomyseľným stanoviskom.