Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Čaputová: Zákon o interupciách by nemal byť nástrojom konfliktov

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová, archívne foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Europoslankyňa Beňová spolu s kolegami žiada poslancov Národnej rady (NR) SR, aby rešpektovali základné práva všetkých slovenských občanov.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová si myslí, že úvahy o zmene legislatívy v oblasti umelého prerušenia tehotenstva by mali byť predovšetkým výsledkom vecnej odbornej a verejnej diskusie a nemali by sa stať nástrojom spoločenského konfliktu. Pre TASR to v reakcii na list europoslankyne Moniky Beňovej (Smer-SD) a ďalších europoslancov uviedol hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Zdôraznil, že prezidentka rešpektuje názor skupiny poslancov Európskeho parlamentu. "Jej úlohou je chrániť hranicu ústavnosti, ktorá môže byť prekročená každou právnou úpravou vrátane tejto," reagoval.

Ku konkrétnym zmenám sa Čaputová vyjadrí, keď zákon získa definitívnu podobu. Zdôvodňuje to tým, že sú avizované rôzne pokusy a snahy návrh modifikovať, či už zo strany rezortu zdravotníctva alebo aj poslancov koalície.

Europoslankyňa Beňová z frakcie socialistov a demokratov (S&D) kritizuje iniciatívu niektorých poslancov Národnej rady (NR) SR týkajúcu sa platnej legislatívy o umelom prerušení tehotenstva, pričom hovoria o jej sprísnení. Prezidentke a predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina) adresovala otvorený list, pod ktorý sa podpísali desiatky ďalších europoslancov.

Beňová spolu s kolegami žiada poslancov Národnej rady (NR) SR, aby rešpektovali základné práva všetkých slovenských občanov pri ich samostatnom rozhodovaní o ich vlastnom zdraví a reprodukčných právach.