Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Medzinárodný deň demokracie: Čaputová spomenula dianie v Bielorusku

Prezidentka SR Zuzana Čaputová, archívne foto. Foto: TASR – Martin Baumann

Medzinárodný deň demokracie je podľa OSN príležitosťou upriamiť pozornosť na hodnoty slobody a dodržiavania ľudských správ ako základných pilierov demokracie.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v utorok pri príležitosti Medzinárodného dňa demokracie upriamila pozornosť na Bielorusko. Na Twitteri uviedla, že autorita vlády sa nezakladá výlučne na väčšine. Demokracia je podľa jej slov garanciou práv menšín, slabých i zraniteľných. Čaputová v tejto súvislosti napísala, že myslí obzvlášť na ľudí v Bielorusku, ako aj všetkých, ktorí trpia v dôsledku autoritárskeho útlaku.

"Medzinárodný deň demokracie... pripomeňme si, že autorita vlády nie je založená iba na väčšine. Demokracia znamená záruku práv menšín, slabých a zraniteľných. Obzvlášť myslím na ľudí v Bielorusku a všetkých, ktorí trpia pod autoritárskym útlakom," napísala v angličtine na svojom účte na Twitteri.

V Bielorusku prebiehajú už viac ako mesiac protesty, ktoré vypukli po prezidentských voľbách z 9. augusta, keďže veľká časť verejnosti odmietla uznať oficiálne volebné výsledky. Na základe tých s viac ako 80 percentami hlasov zvíťazil prezident Alexandr Lukašenko, ktorý je pri moci vyše 25 rokov.

Medzinárodný deň demokracie je podľa OSN príležitosťou upriamiť pozornosť na hodnoty slobody a dodržiavania ľudských správ ako základných pilierov demokracie. Jeho zriadenie schválilo v novembri 2007 Valné zhromaždenie OSN. Termín 15. september, na ktorý tento deň každoročne pripadá, sa spája s 20. výročím zorganizovania prvej medzinárodnej konferencie o nových alebo obnovených demokraciách.