Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Čaputová sa s veľvyslancami venovala prioritám v aktuálnej situácii

Na snímke uprostred prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia vedúcich zastupiteľských úradov SR v zahraničí prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci v Bratislave 27. júna 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Stretnutie s vedúcimi zastupiteľských úradov SR v zahraničí sa uskutočňuje podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka (nominant SaS) pravidelne.

Bratislava 27. júna (TASR) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas pondelka v priestoroch Prezidentského paláca prijala vedúcich zastupiteľských úradov SR v zahraničí. Diskutovala s nimi o prioritách a cieľoch v kontexte aktuálnej situácie a reality, ktorú v súčasnosti žijeme.

"Som veľmi rada, že sa stretávame v Prezidentskom paláci. Neberiem to iba ako protokolárnu príležitosť, ale ako symbol alebo posolstvo toho, že dvere paláca sú vám vždy otvorené,"
povedala prezidentka SR. "Zažívame najväčšiu zmenu bezpečnostného prostredia za posledných 30 rokov," povedala prezidentka. Zdôraznila tiež, že nikdy v našej modernej histórii sa vojna neodohrávala bližšie k nášmu územiu, ako je to teraz.

Stretnutie s vedúcimi zastupiteľských úradov SR v zahraničí sa uskutočňuje podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka (nominant SaS) pravidelne. Ako uviedol, je dôležité, aby on, ale aj jeho kolegovia počuli názory ústavných činiteľov. Ocenil tiež, že rezort diplomacie cíti otvorené dvere u prezidentky.

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) počas prijatia vedúcich zastupiteľských úradov SR v zahraničí prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci v Bratislave 27. júna 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


"Z času na čas je nevyhnutné, aby prišli naši veľvyslanci domov a aby priamo od najvyšších ústavných činiteľov počuli ich politické názory a usmernenia, ich pohľad na svet a to, čo považujú z hľadiska politických priorít za najdôležitejšie. Toto je hlavný zmysel tejto porady," spresnil Korčok. Zároveň doplnil, že celá diplomatická služba sa potrebuje rozprávať medzi sebou. "Niet pre diplomaciu väčšej výzvy, ako sa vyrovnať s tým, že je vo vašom susedstve vojna. Budeme hovoriť najmä o týchto veciach," povedal.

Šéf rezortu slovenskej diplomacie zdôraznil, že je dôležité, aby najvyšší predstavitelia SR v zahraničnej politike ťahali za jeden povraz. "Zatiaľ to tak je, ale nemôžeme nevidieť, že časť politického spektra usiluje o zásadný obrat našej zahraničnopolitickej orientácie," uviedol. Zároveň poukázal, že nás čakajú doma ťažké časy, keď bude opätovne potrebné zabojovať za veci, o ktorých sme si mysleli, že naším vstupom do EÚ a NATO sú raz a navždy dané.




Pre profesionálne fungovanie diplomatickej služby urobí Korčok všetko. "V praxi to znamená na prvom mieste presadzovať záujmy SR a jej občanov, zároveň dbať na spoločné záujmy EÚ a NATO, teda organizácií, ktoré sú kľúčové pre našu bezpečnosť a prosperitu," dodal.

Korčok poukázal na to, že slovenskí diplomati na Ukrajine sú v poriadku. "Pri pokračujúcej vojne je nevyhnutné dennodenne vyhodnocovať bezpečnostnú situáciu. Mám veľký obdiv voči celej našej misii v Kyjeve za to, že takto odvážne fungujú a zastupujú záujmy SR v krajine, ktorá je zmietaná vojnou," povedal šéf slovenskej diplomacie. Považuje za dôležité, aby na Ukrajine misia pôsobila, ak to situácia dovolí.

Slovensko má v súčasnosti v zahraničí 92 diplomatických zastúpení, z nich 64 veľvyslanectiev, osem misií pri medzinárodných organizáciách, deväť generálnych konzulátov, deväť slovenských inštitútov, jeden styčný úrad a jeden Slovenský ekonomický a kultúrny úrad. Celkovo má SR zastúpenie v 64 krajinách na všetkých kontinentoch.