Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Čaputová sa v Ríme stretla s talianskym prezidentom S. Mattarellom

Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vpravo prezident Talianskej republiky Sergio Mattarella počas prijatia v Prezidentskom paláci Kvirinál v Ríme 20. apríla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prezidentka sa počas dvojdňovej návštevy Talianska stretne aj s predsedníčkou Senátu Mariou Elisabettou Albertiovou Casellatiovou.

Rím 20. apríla (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v stredu počas oficiálnej návštevy Talianska stretla s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom. Prijal ju v Prezidentskom paláci na rímskom Kvirináli. Na oficiálnom privítacom ceremoniáli zaznela talianska a slovenská štátna hymna.

Po plenárnom rokovaní a slávnostnom obede sa hlavy oboch štátov presunú k pamätníku Oltár vlasti, kde položia vence. V rámci ceremónie bude prehliadka nastúpených zástupcov zložiek ozbrojených síl Talianska v sprievode vojenského veliteľa hlavného mesta.

Čaputová sa v stredu večer zúčastní na slávnostnej premiére opery Tosca v divadle San Carlo v Neapole, ktorú bude dirigovať slovenský dirigent Juraj Valčuha. Pôsobí aj ako hudobný riaditeľ neapolskej opery a od začiatku aktuálnej sezóny je tiež hudobným riaditeľom Houstonskej filharmónie.

Na snímke uprostred prezidentka SR Zuzana Čaputová a vpravo prezident Talianskej republiky Sergio Mattarella počas prijatia v Prezidentskom paláci Kvirinál v Ríme 20. apríla 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Prezidentka sa počas dvojdňovej návštevy Talianska stretne aj s predsedníčkou Senátu Mariou Elisabettou Albertiovou Casellatiovou. Udelí tiež štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža bývalému talianskemu premiérovi a predsedovi Európskej komisie Romanovi Prodimu. Prezidentka zároveň otvorí biznis fórum slovenských a talianskych firiem.





(osobitná spravodajkyňa TASR Mária Šumichrastová)