Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Čaputová schválila podpisom zákona zriadenie Fondu na podporu športu

Na archívnej snímke Zuzana Čaputová. Foto: TASR Martin Baumann

Najvyšším, výkonným a štatutárnym orgánom fondu má byť správna rada zložená z 11 členov.

Bratislava 4. októbra (TASR) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok podpísala zákon, ktorý zriaďuje Fond na podporu športu. Ten má za cieľ zabezpečiť efektívnu podporu a rozvoj športu mládeže, vrcholového športu, športovej reprezentácie SR, športu pre všetkých, aj pre zdravotne znevýhodnených ľudí. TASR o tom informovala riaditeľka odboru komunikácie prezidentky Martina Goffová.

Vláda podľa neho zriadi verejnoprávny Fond na podporu športu ako nástroj na centralizáciu zdrojov a kontrolu financovania športu na centrálnej úrovni. "Zriadenie Fondu na podporu športu je ďalším krokom, ktorý významným spôsobom reflektuje na autonómiu v športe," uviedli predkladatelia.

Návrh podľa ich slov kopíruje vzor Fondu na podporu umenia, so zohľadnením niektorých špecifík športu ako oblasti, ktorej význam je zdôraznený nielen existenciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ale i vytvorením osobitnej pozície štátneho tajomníka pre šport.

Najvyšším, výkonným a štatutárnym orgánom fondu má byť správna rada zložená z 11 členov. Kontrolným orgánom fondu má byť päťčlenná dozorná rada. Fond bude mať aj odborné komisie, ktoré budú posudzovať predložené projekty a predkladať návrhy na ich financovanie. Fond môže poskytnúť podporu prostredníctvom príspevku na projekt alebo príspevku na športový poukaz na základe schváleného projektu, ktorého účelom je podpora športu mládeže.

Keďže zákon predpokladá kreovanie správnej a dozornej rady do 30. novembra 2019, už v tomto roku by malo ministerstvo školstva vyčleniť na zabezpečenie prevádzky fondu príspevok vo výške 200.000 eur. Následne zákon predpokladá, že rezort školstva poskytne fondu každoročne príspevok najmenej vo výške 20.000.000 eur. Fond by mal sídliť v Bratislave.

Schválené zmeny v pléne NR SR sa týkajú aj zákona o športe, upravujú podmienky bezúhonnosti športových odborníkov, týkajú sa i názvu a symboliky Slovenského olympijského a športového výboru či vzdelávania v oblasti boja proti dopingu. Okrem toho aj postupu pri dočasnom pozastavení spôsobilosti prijímateľa verejných prostriedkov a pri strate spôsobilosti prijímateľa verejných prostriedkov. Zvyšuje sa tiež limit verejných prostriedkov, od ktorého sa odvíja povinnosť športovej organizácie urobiť výročnú správu overenú audítorom.

Upravuje sa tiež zákon o príspevku športovému reprezentantovi, podľa novely bude mať naň nárok aj medailista z majstrovstiev sveta či majstrovstiev Európy v disciplíne, ktorá v danom čase nebola v programe olympijských, paralympijských alebo deaflympijských hier.