Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Čaputová: Severná Orava robí veľké kroky k energetickej udržateľnosti

Na snímke uprostred prezidentka SR Zuzana Čaputová a uprostred vpravo primátor Tvrdošína Ivan Šaško počas návštevy dreveného gotického kostola Všetkých svätých 13. júla 2021 v Tvrdošíne. Foto: TASR Miroslava Mlynárová

Jedným z problémov regiónu je podľa prezidentky napríklad uzatváranie skládok bez toho, aby boli vo výhľade ďalšie konkrétne riešenia.

Oravská Polhora 13. júla (TASR) – Severná Orava robí progresívne kroky, pokiaľ ide o energetickú udržateľnosť a využívanie obnoviteľných zdrojov. Je to výsledok spolupráce viacerých tamojších obcí. Počas utorňajšej návštevy Oravskej Polhory to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Región označila za veľmi inšpiratívny v rôznych oblastiach.

"Viaceré obce využívajú tepelné čerpadlá alebo biomasu na kúrenie, čím znižujú svoje náklady. Je to veľmi ekologické riešenie. Môžu byť veľkou inšpiráciou aj pre ostatné mestá a obce na Slovensku, zároveň sú inšpiráciou aj pre samotných občanov, ktorí pri stavbe svojich rodinných domov využívajú tepelné čerpadlá,"
uviedla Čaputová.

Hlava štátu zdôraznila, že ju prekvapil tamojší moderný a inovatívny prístup k téme, akou je zmena klímy. "Energetická chudoba a energetická efektivita sú veľké celosvetové témy. Na severnej Orave ich riešia úžasným spôsobom," vyzdvihla.

Jedným z problémov regiónu je podľa prezidentky napríklad uzatváranie skládok bez toho, aby boli vo výhľade ďalšie konkrétne riešenia. V pláne je tiež vybudovať kompostáreň, kde by obce potrebovali pružnejšiu reakciu zo strany štátu. "Pokúsim sa osloviť príslušných ministrov, aby pokiaľ nie je dôvod otáľať s povolením pre tento región, konali pružnejšie. Hovorili sme aj o zabezpečení elektrickou energiou, pretože tepelné čerpadlá majú isté nároky, pokiaľ ide o elektrickú energiu. Toto sú veci, ktoré treba riešiť komplexne, aby progres, ktorý sa v tomto regióne snažia zabezpečiť, bol možný a reálny," dodala.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová s malými Oravskopolhorčanmi počas návštevy v Oravskej Polhore 13. júla 2021.
Foto: TASR Miroslava Mlynárová


Prezidentka v utorok ráno navštívila Trstenú, kde sa stretla s mladými ľuďmi a kňazom, ktorí vytvárajú komunitu zameranú na dobrovoľníctvo a pomoc druhým. Prezrela si tiež drevený gotický Kostol Všetkých svätých v Tvrdošíne. Po rokovaní so starostami v Oravskej Polhore sa popoludní presunula do Námestova.