Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Čaputová si pripomenula V. Fajnberga, ktorý vystúpil proti okupácii

Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR Jaroslav Novák

Fajnberg zomrel v utorok (3. 1.) vo veku 91 rokov.

Bratislava 4. januára (TASR) - Viktor Fajnberg a jeho priatelia dali najavo, že univerzálna ľudská sloboda pre nich predstavuje vyššiu hodnotu než ich vlastný individuálny osud. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová v súvislosti s úmrtím Fajnberga, ktorý v rámci skupiny ôsmich disidentov v roku 1968 na moskovskom Červenom námestí verejne vystúpil proti okupácii Československa.

"Vedeli, že budú za svoj odvážny čin vystavení tvrdým postihom," pripomenula prezidentka na sociálnej sieti. Fajnberga označila ako jedného z ôsmich statočných, "ktorí v období hlbokej totality a priamo v srdci Sovietskeho zväzu pozdvihli svoj hlas proti vojenskej invázii do Československa v auguste 1968".

Fajnberg zomrel v utorok (3. 1.) vo veku 91 rokov. V auguste 1968 na Červenom námestí v Moskve protestovali proti sovietskej okupácii okrem Fajnberga aj akademik Konstantin Babickij, študentka Taťjana Bajevová, spisovateľka Nataľja Gorbanevská, filologička Larisa Bogorazová, básnik Vadim Delone, robotník Vladimir Dremľuga a matematik Pavel Litvinov.

Rozvinuli plagáty s nápismi "Za našu a vašu slobodu" a "Ruky preč od ČSSR". Celá akcia trvala asi päť minút, potom ich zadržala sovietska tajná služba KGB. Disidentov potom odsúdili na tresty väzenia, vyhnanstvo alebo im bola nariadená ústavná liečba.