Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Čaputová: Slovensko podporuje európske ambície Moldavska

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a moldavská prezidentka Maia Sanduová počas stretnutia 30. marca 2022 v Kišiňove. Foto: TASR - Marián Garaj/Kancelária prezidenta SR

Sanduová poďakovala Slovensku za podporu v zámere stať sa kandidátskou krajinou na vstup do EÚ. Hovorí o veľkých plánoch pri budovaní Moldavska.

Kišiňov 30. marca (TASR) - Slovenská republika podporuje európske ambície Moldavska. Nevyhnutnou podmienkou vstupu do Európskej únie je však realizácia reforiem, pri ktorých môže Moldavsku pomôcť aj Slovensko. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla po stredajšom stretnutí s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou v Kišiňove. Hlavy štátu hovorili aj o dosahoch vojny na Ukrajine a zdôraznili potrebu čo najskoršieho nastolenia mieru.

"Vnímame vás ako súčasť európskej rodiny, ako krajinu, ktorá vyznáva európske hodnoty," vyhlásila Čaputová.

Sanduová poďakovala Slovensku za podporu v zámere stať sa kandidátskou krajinou na vstup do EÚ. Hovorí o veľkých plánoch pri budovaní Moldavska. "Chceme, aby to bol štát, ktorý funguje, mal silné inštitúcie a ktorý môže ponúknuť bezpečnosť a kvalitné služby občanom. Chceli by sme napredovať aj v reforme justície, bojovať proti korupcii," načrtla. Zámerom je tiež rozvoj podnikateľského prostredia či hospodárstva.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a moldavská prezidentka Maia Sanduová počas stretnutia 30. marca 2022 v Kišiňove.
Foto: TASR - Marián Garaj/Kancelária prezidenta SR


Ako skonštatovala moldavská prezidentka, nevyprovokovaná agresia Ruska na Ukrajine destabilizovala región. "Viac ako 400.000 ľudí prešlo ukrajinsko-moldavskou hranicou počas piatich týždňov trvania vojny, takmer 100.000 Ukrajincov je stále v Moldavsku, polovica z nich sú deti," priblížila s tým, že počet ľudí v krajine od vypuknutia vojny narástol o štyri percentá.

Čaputová skonštatovala, že Moldavsko je z hľadiska počtu obyvateľov najviac zasiahnuté utečeneckou krízou. Deklarovala mu podporu na medzinárodných fórach pri získavaní humanitárnej pomoci. "Dopad na Slovensku je takisto masívny. Do SR prišlo od vypuknutia vojny vyše 260.000 ukrajinských utečencov, z toho okolo 60.000 zostáva na našom území," doplnila slovenská prezidentka. Obe ocenili ústretový postoj svojich obyvateľov k utečencom.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a moldavská prezidentka Maia Sanduová počas stretnutia 30. marca 2022 v Kišiňove.
Foto: TASR - Marián Garaj/Kancelária prezidenta SR


Prezidentky pripomenuli tiež ekonomické dôsledky vojny. Témou stretnutia bola aj potreba energetickej nezávislosti od zdrojov z Ruska a ekonomické výzvy. Sanduová ocenila tiež pomoc Slovenska pri preprave tovarov.

Slovenská prezidentka sa v stredu stretne aj s moldavskou premiérkou Nataliou Gavrilitovou. V utečeneckom tábore odovzdá humanitárnu pomoc od Slovenska.




(osobitná spravodajkyňa TASR Katarína Bačová)