Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Čaputová: SR pomôže Ukrajine zabezpečovať dôkazy o vojnových zločinoch

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/AP

Prezidentka SR ponúkla túto pomoc ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému po zverejnení záberov z Buče a ďalších ukrajinských miest.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Slovensko pomôže Ukrajine zabezpečovať dôkazy o vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti na územiach, z ktorých sa odsunuli ruské jednotky. Prezidentka SR Zuzana Čaputová o tom informovala na sociálnej sieti.

"Som hrdá na to, že už o pár dní vycestuje zo Slovenska prvý tím pracovníkov, vrátane súdneho lekára, ktorí pomôžu kolegom z ukrajinskej prokuratúry v zdokumentovaní dôkazov potrebných pre vyšetrenie týchto zločinov zo strany medzinárodného spoločenstva a Medzinárodného trestného súdu v Haagu," skonštatovala Čaputová.

Prezidentka SR ponúkla túto pomoc ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému po zverejnení záberov z Buče a ďalších ukrajinských miest. "Slovensko bude druhou krajinou po Francúzsku, ktorá v tomto ťažkom, ale potrebnom procese Ukrajine priamo na mieste pomôže," vyzdvihla. Poďakovala ministrom vnútra, zdravotníctva a policajnému prezidentovi za súčinnosť a vyjadrila rešpekt všetkým, ktorí sa "takúto neľahkú misiu" rozhodli podstúpiť.