Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Čaputová: Sudcovia majú ako jediní možnosť nastaviť zrkadlo justícii

Prezidentka SR Zuzana Čaputová, archívna snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Téma spravodlivosti a boja s korupciou sa podľa Čaputovej stala aj hlavnou témou posledných parlamentných volieb na Slovensku.

Kroměříř 8. septembra (TASR) - Sudcovia majú ako jediní možnosť nastaviť zrkadlo justícii, povedala v utorok prezidentka SR Zuzana Čaputová na konferencii právnikov v meste Kroměříž v Českej republike. Informovala o tom Kancelária prezidentky SR na svojej oficiálnej webovej stránke.

Čaputová vo svojom prejave upozornila aj na potrebu uzdravenia justície.

"Slovenská justícia požíva vysokú nedôveru verejnosti, jednu z najvyšších v rámci krajín EÚ, pričom táto reflexia verejnosti do istej miery zrkadlí aj mieru problému," povedala.

Téma spravodlivosti a boja s korupciou sa podľa Čaputovej stala aj hlavnou témou posledných parlamentných volieb na Slovensku.

"Preto je prirodzenou ambíciou predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci zásadnejšie prispieť k uzdraveniu justície," povedala na konferencii.

Podľa prezidentky je nesmierne dôležité uvedomovať si potrebu sebalimitácie dočasných držiteľov verejnej moci, ktorá má viesť k zdržanlivosti a veľkej miere pozornosti pri akýchkoľvek ozdravných postupoch voči justícii.

Zdôraznila aj potrebu sebareflexie sudcovského stavu, schopnosť reagovať na zlyhania jednotlivcov a tým prispievať k zabezpečeniu zodpovedného výkonu súdnictva.

"Práve sudcovia, ako jediní majú možnosť nastaviť justícii zrkadlo bez toho, aby ich ktokoľvek mohol obviniť, že zasahujú do jej nezávislosti," povedala.

Slovensko dnes podľa Čaputovej viac, ako kedykoľvek predtým, potrebuje počuť hlas múdrych a ctihodných sudcov.

"Potrebujeme osobnosti, ktorým môžeme dôverovať, aby sme mohli dôverovať inštitúciám, a aby sme mohli dôverovať demokracii. Lebo toto všetko, je teraz v stávke," povedala prezidentka.