Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Čaputová: Summit v Madride bol historicky jedným z najdôležitejších

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prichádza na summit Severoatlantickej aliancie (NATO) v Madride 29. júna 2022. Foto: TASR/AP

Čaputová zdôraznila, že v Aliancii v súčasnosti panuje jednota, a to aj v jednotlivých praktických krokoch, najmä pri poskytovaní pomoci Ukrajine, ktorá v súčasnosti čelí ruskej agresii.

Madrid 30. júna (TASR) - Summit Severoatlantickej aliancie v Madride, ktorý sa zavŕšil vo štvrtok, bol historicky jedným z najdôležitejších vrcholných stretnutí tejto organizácie. Rozhodlo sa na ňom o pozvaní Fínska a Švédska do Aliancie a o posilnení jej východného krídla. Prijala sa tiež nová strategická koncepcia NATO, ktorá definuje výzvy a hrozby a tiež spôsob reakcie spojencov. Na tlačovej konferencii v Madride to zdôraznila prezidentka SR Zuzana Čaputová, informuje TASR.

Ako upozornila prezidentka, lídri členských krajín NATO reagovali aj na hrozbu, ktorú predstavujú hybridné útoky a dezinformácie. Za "silnú dezinformačnú vlnu" pritom označila tvrdenia, že Európska únia a NATO blokujú vývoz potravín z Ukrajiny.

Podľa prezidentky spojenci musia vysvetľovať najmä krajinám globálneho juhu, že vinu za zastavenie vývozu potravín z Ukrajiny nesie Rusko. "Európske sankcie nespôsobujú embargo na vývoz potravín z Ukrajiny," zdôraznila.

Lídri členských krajín NATO podľa nej rokovali aj o tom, ako konkrétne pomôcť uvedeným štátom, a to aj v oblasti bezpečnostných hrozieb a terorizmu, ktoré následne vedú k migračným vlnám. Má ísť najmä o investičnú pomoc a budovanie infraštruktúry.

"V zásade ide o väčšiu angažovanosť sa v regióne, pretože ekonomické príležitosti vytvárajú ekonomickú prosperitu, a tá smeruje k stabilite, a nie potrebe utekať z danej krajiny," vysvetlila.

Čaputová zdôraznila, že v Aliancii v súčasnosti panuje jednota, a to aj v jednotlivých praktických krokoch, najmä pri poskytovaní pomoci Ukrajine, ktorá v súčasnosti čelí ruskej agresii.

Počas summitu sa Čaputová tiež bilaterálne stretla s viacerými predstaviteľmi členských krajín vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorého pozvala na budúci rok na Slovensko. Rokovala aj so šéfmi vlád Nemecka a Holandska Olafom Scholzom a Markom Ruttem, a to o predsunutej prítomnosti ich vojakov na Slovensku v rámci misie NATO. So švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou hovorila o chystanom vstupe Švédska do NATO a tiež obrannej spolupráci a boji proti klimatickej kríze.