Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Čaputová telefonovala so Zelenským, ktorý SR vyjadril vďaku

Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Dano Veselský

Zelenskyj jej povedal, že Slovensko je dôležitým a spoľahlivým priateľom. Zdôraznil pritom potrebu pomoci aj od ďalších štátov.

Bratislava 10. marca (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová telefonovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý opakovane poďakoval za pomoc pre Ukrajinu. Hlava štátu o tom informovala na sociálnej sieti.



Zelenskyj jej povedal, že Slovensko je dôležitým a spoľahlivým priateľom. Zdôraznil pritom potrebu pomoci aj od ďalších štátov.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine sa Čaputová vo štvrtok stretla s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nominant SaS), ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) a náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Danielom Zmekom.



"Informoval som o zločinoch ruskej armády voči civilnému obyvateľstvu na Ukrajine. Musíme ich zastaviť. Diskutovali sme aj o otázkach členstva v Európskej únii," napísal o obsahu rozhovoru s Čaputovou ukrajinský prezident.

V priebehu štvrtka Zelenskyj hovoril aj s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, pričom podľa vlastných slov zdôraznil dôležitosť "väčšej obrannej podpory pre Ukrajinu a sankčného tlaku na Rusko". V súvislosti s neformálnym summitom EÚ vo Francúzsku otvoril aj otázku možného vstupu Ukrajiny do EÚ.

V ten istý deň telefonoval aj s britským premiérom Borisom Johnsonom a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

"S Borisom Johnsonom sme hovorili o ďalšej podpore pre Ukrajinu a s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom sme sa zameriavali na mierové rozhovory. Musíme zastaviť túto vojnu," napísal Zelenskyj na Twitteri.