Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Čaputová v Grécku:Cestou z kríz je najmä európska spolupráca a jednota

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (vpravo) kráča so svojou gréckou partnerkou Katerinou Sakellaropuluovou počas prehliadky čestnej stráže pred ich stretnutím v Prezidentskom paláci v Aténach 6. septembra 2022. Čaputová pricestovala na dvojdňovú oficiálnu návštevu Grécka. Foto: TASR/AP

Čaputová sa v Aténach stretla s gréckou prezidentkou Katerinou Sakellaropuluovou a gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom.

Atény 6. septembra (TASR) - Slovensko a Grécko majú rovnaký postoj k rešpektu medzinárodného práva v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu alebo krokmi Turecka vo vzťahu ku Grécku. V utorok to počas oficiálnej návštevy Grécka uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. TASR informuje na základe vyjadrenia jej hovorcu Martina Strižinca.

Čaputová sa v Aténach stretla s gréckou prezidentkou Katerinou Sakellaropuluovou a gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom. Rokovala s nimi najmä o možnosti využívať ich LNG terminály na posilnenie energetickej bezpečnosti Slovenska, keďže Grécko sa chce stať energetickým centrum v južnej Európe. Prezidentka to uviedla na svojom oficiálnom účte na Facebooku.

Slovenskí a grécki predstavitelia hovorili aj o súčasnej geopolitickej situácii vrátane ruskej invázie na Ukrajinu a vzťahoch medzi Gréckom a Tureckom.

"S mojimi gréckymi partnermi sme sa zhodli, že cestou z kríz, ktorým čelíme - energetickej, klimatickej, ale aj tej bezpečnostnej priamo v našom susedstve - je najmä silná európska spolupráca a jednota," uviedla Čaputová.

So Zuzanou Čaputovou odletela do Grécka i početná delegácia zložená z podnikateľov, predstaviteľov štátnej správy a výskumu či neziskovej organizácie, ktorá sa venuje začleňovaním vylúčených rómskych komunít do spoločnosti. Prezidentka podľa vlastných slov verí, že tento projekt by mohol byť inšpiráciou aj pre Grécko.