Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Čaputová víta podporu Rómov prostredníctvom plánu obnovy a odolnosti

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala Rómov a Rómky z prvej línie boja proti pandémii a jej dopadom pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov 8. apríla 2021 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (druhá vpravo) a študentka VŠ zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, zdravotnícka asistentka odd. OMIS v nemocnici Svet Zdravia Michalovce Barbara Balogová (vľavo) počas tlačovej konferencie po prijatí. Foto: TASR Martin Baumann

Hlava štátu tiež uviedla, že je veľkou podporovateľkou toho, aby sa vzdelávanie detí začalo už v predškolskom veku.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová víta iniciatívu slovenskej vlády, vďaka ktorej by sa pre rómske komunity na Slovensku mali z plánu obnovy vyčleniť finančné prostriedky. Uviedla to vo štvrtok po stretnutí so zástupcami rómskej komunity v Prezidentskom paláci. Pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov, ktorý si spoločnosť pripomína 8. apríla, hovorili o dosahoch pandémie na túto etnickú skupinu.

"Veľmi to oceňujem. Najmä preto, že časť týchto financií sa týka aj vzdelávania. Jedna z point rozhovoru s predstaviteľmi rómskej komunity, ktorý máme práve za sebou, bola, že investícia do vzdelania je investíciou do budúcnosti nielen rómskej komunity, ale celej krajiny,
" povedala.



Zdôraznila, že príbehy, ktoré si vypočula zo strany Rómov, ukazujú, že ľudí netreba hodnotiť podľa pôvodu alebo farby pleti, ale podľa výsledkov ich činnosti. Vypočula si, ako bojujú v prvej línii s pandémiou nového koronavírusu, či už pri lôžkach pacientov, v zariadeniach sociálnych služieb, s koordinátormi v osadách či napríklad pomáhajú rómskym deťom v oblasti edukácie počas dištančného vzdelávania.

Hlava štátu tiež uviedla, že je veľkou podporovateľkou toho, aby sa vzdelávanie detí začalo už v predškolskom veku. Témou bolo nielen doobedné vyučovanie detí z rómskych komunít, ale aj ich výchova v čase poobedných hodín. Rovnako sa rozprávali aj o potrebe prehodnotiť zrušenie obedov zadarmo. Prezidentka pripomenula, že zákon vetovala.

S bývalým a zároveň budúcim ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Milanom Krajniakom (Sme rodina) sa podľa jej slov dohodli, že zákon upraví tak, aby obedy zadarmo deťom, ktoré majú na ne nárok a sú v zlej sociálnej situácii, neprepadli.

Študentka Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety a zdravotnícka asistentka Barbora Balogová po stretnutí s prezidentkou dodala, že pre mnohých zamestnávateľov je zamestnať Róma spúšťačom strachu. "Verím a dúfam, že my sme príkladom toho, že nie sme spúšťačom strachu, ale svetlom nádeje," uzavrela s dôvetkom, že aj Róm z osady dokáže v živote veľa.