Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentka Čaputová: S premiérom som žiaden súboj neviedla

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Martin Baumann

Podotkla, že sa nevyjadrovala proti testovaniu na ochorenie COVID-19.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová vníma stredajšie výroky premiéra Igora Matoviča (OĽANO) ako snahu prehodiť zodpovednosť za svoje rozhodnutia na niekoho iného. Podotkla, že s predsedom vlády žiadny súboj neviedla, ani sa nevyjadrovala proti testovaniu na ochorenie COVID-19. Pre TASR to uviedol hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

"Prezidentka žiaden súboj s premiérom neviedla. Nikdy sa nevyjadrovala proti testovaniu. Apelovala na to, aby ľuďom nebolo hrozené sankciami," zdôraznil Strižinec.

Prezidentka podľa neho verí, že krízový štáb obmedzenie mobility navrhol po zrelej úvahe a v súlade s odporúčaniami odborníkov. "Po tom, čo nie sú nakúpené testy a epidemiologická situácia na Slovensku sa výrazne zhoršuje, je avizované obmedzenie mobility očakávané rozhodnutie," doplnil Strižinec.

Predseda vlády priznal prehru v otázke presadenia plošného testovania ako alternatívy lockdownu. Uviedol to v súvislosti s odlišnými postojmi s prezidentkou i prístupom k nákupu antigénových testov zo strany Ministerstva hospodárstva (MH) SR. Pri prezidentke pripomenul jej spochybnenie logistického zabezpečenia prvej fázy plošného testovania i nesúhlas s povinnou formou testovania v ďalších plánovaných fázach. "De facto vyriekla ortieľ nad decembrovým plánovaným testovaním," povedal Matovič. Kritiku adresoval aj svojmu koaličnému partnerovi, ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS).

Realita a znemožnenie plošného testovania znamená pre Matoviča podľa jeho slov rozplynutie sna. "Mal som sen, ktorý by bol možno nepríjemný, no pre ľudí a pre ekonomiku menej bolestivý. Protivietor bol ale silný, keď sa na jeho čelo postaví prezidentka a minister hospodárstva," uviedol premiér s tým, že teraz ostáva "lockdown, po ktorom volala prezidentka".