Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Čaputová volala so Zelenským,hovorili o európskej perspektíve Ukrajiny

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Zelenskému vyjadrila tiež uznanie za odhodlanie, s akým vedie svoju krajinu v tejto ťažkej skúške a ktorým inšpiruje ľudí na celom svete.

Bratislava 12. mája (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok telefonovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Hovorili nielen o situácii na Ukrajine a o podpore, ktorú Ukrajinci potrebujú, ale aj o európskej perspektíve tejto krajiny. Informovala o tom vo štvrtok večer hlava štátu na sociálnej sieti s tým, že Zelenskyj sa poďakoval Slovensku za podporu.

"Zuzana, cením si podporu, ktorú Slovensko Ukrajine a našim občanom dáva. A cením si aj náš dialóg, lebo má vždy konkrétne výsledky. Ďakujem Slovensku," povedal Čaputovej prezident Ukrajiny počas štvrtkového telefonátu. Podotkla, že hovorili aj o európskej perspektíve Ukrajiny. "Je vďačný za to, že Slovensko podporuje Ukrajinu aj v tejto ich ambícii. Reagoval tak na naše včerajšie stretnutie s poľským prezidentom Dudom, ktorému som navrhla, aby sme spoločne viedli dialóg s tými členmi Európskej únie, ktorí majú ku kandidátskemu statusu Ukrajiny zdržanlivejší postoj," poznamenala Čaputová.

Podľa slov hlavy štátu je pre milióny Ukrajincov vojna každodennou realitou, ktorá zanecháva okrem nespočetných ľudských tragédií aj nedozerné ekonomické škody. "Aj preto už teraz rozmýšľajú o obnove a rekonštrukcii svojej krajiny, ktorá bude príležitosťou aj pre naše firmy a expertov," povedala prezidentka.

Zelenskému vyjadrila tiež uznanie za odhodlanie, s akým vedie svoju krajinu v tejto ťažkej skúške a ktorým inšpiruje ľudí na celom svete. "Na záver mi povedal, že praje nášmu národu všetko najlepšie, ale najmä, aby sme mali mier, lebo vie, aká vysoká je jeho cena," dodala.