Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Čaputová vrátila zákony o verejnom obstarávaní a o náhradnom výživnom

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR Martin Baumann

Pri novele zákona o verejnom obstarávaní prezidentka súhlasila s výhradami Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ako aj pripomienkami odbornej verejnosti.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vrátila na opätovné prerokovanie Národnej rade (NR) SR dva zákony, a to novelu zákona o verejnom obstarávaní a novelu zákona o náhradnom výživnom. Poslancom navrhla vypustiť z nich viaceré prijaté zmeny.

Pri novele zákona o verejnom obstarávaní súhlasila s výhradami Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ako aj pripomienkami odbornej verejnosti. "Podľa názoru prezidentky by schválená novela vo viacerých oblastiach obmedzila súťaž vo verejnom obstarávaní a znížila mieru jeho transparentnosti," informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. V súvislosti s tým navrhuje vypustiť z právnej normy viaceré novelizačné body.

Schválená právna úprava týkajúca sa náhradného výživného je zase podľa názoru prezidentky spôsobilá viesť k zvýšenej kriminalizácii väčšieho počtu občanov a k pokračujúcej neschopnosti uhrádzať určené výživné riadne a včas.

"Bez ohľadu na cieľ úpravy, ide podľa nej o kontraproduktívnu iniciatívu, nakoľko na základe verejne dostupných štatistických údajov dochádza za posledné roky k postupnému znižovaniu počtu osôb odsúdených za trestný čin zanedbania povinnej výživy, z čoho je možné vyvodiť záver, že už súčasná právna úprava plní svoj preventívny účel a nie je nutné jej ďalšie sprísňovanie," dodal Strižinec.

Čaputová preto navrhuje vypustiť pri opätovnom prerokovaní zákona sprísnenie trestného činu zanedbania povinnej výživy. Novelou sa totiž znížil počet mesiacov, za ktoré neplatenie výživného riadne a včas predstavuje základ pre trestnosť takéhoto neplatenia, z troch mesiacov v období dvoch rokov na dva mesiace v období dvoch rokov.

Predsedu ÚVO Miroslav Hlivák privítal rozhodnutie prezidentky vetovať novelu zákona o verejnom obstarávaní. "Vnímam ho ako silný podporný krok pre ochranu transparentnosti a podporu skvalitňovania oblasti verejného obstarávania, o čo sa náš úrad usiluje," uviedol v reakcii.

Verejné nákupy sú podľa neho citlivou a strategickou oblasťou, ktorá ovplyvňuje kvalitu života všetkých občanov. Každú zmenu v tejto oblasti je preto potrebné podrobiť otvorenej a odbornej diskusii, aby verejnosť dopredu vedela, čo tieto zmeny budú v praxi znamenať a čo spôsobia. "Zákon o verejnom obstarávaní je hlavným kľúčom k nastaveniu pravidiel, podľa ktorých sa nakladanie s verejnými peniazmi riadi, preto je extrémne dôležité, aké zmeny sa stanú jeho súčasťou a teda akými pravidlami sa vyhlasovatelia verejných súťaží budú riadiť," dodal Hlivák.