Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Čaputová vymenovala do funkcie 3 sudkyne a 2 sudcov všeobecných súdov

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie po rokovaní Bezpečnostnej rady SR 22. februára 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Sudcom zaželala, aby svoje povolanie vykonávali dôstojne, zodpovedne a profesionálne.

Bratislava 24. februára (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok popoludní v Prezidentskom paláci vymenovala do funkcie tri sudkyne a dvoch sudcov všeobecných súdov. Hlava štátu v príhovore zdôraznila, že budú pôsobiť v prvej línii úsilia o prinavrátenie viery v spravodlivosť.

"Chcem vás požiadať, aby ste počas výkonu svojej funkcie vždy pamätali na to, čo práve teraz prežívate. Lebo dnes presne viete, prečo ste sa rozhodli stať sa sudcami, prečo ste tomu, aby sa váš sen splnil, venovali toľko energie a námahy," vyhlásila. Zároveň vyjadrila presvedčenie, že sudcovské pôsobenie vnímajú ako povolanie a dôležité poslanie.

"Na rozdiel od verejných činiteľov, ktorí prichádzajú a odchádzajú v závislosti od výsledku volieb, vy môžete trvalo, nestranne a nezávisle chrániť kontinuitu vlády zákona a rešpektovania práva," skonštatovala prezidentka. Sudcom zaželala, aby svoje povolanie vykonávali dôstojne, zodpovedne a profesionálne. Tiež odvahu zmeniť zabehnutý chod vecí, ak uvidia, že ich obvyklý chod je potrebné zmeniť.

Novovymenovanými sudcami sú Petra Cipková (Okresný súd Žilina), Juraj Dziak (Okresný súd Galanta), Dušan Kucbel (Okresný súd Lučenec), Viktória Pagáčová (Okresný súd Galanta) a Adriana Tomrecaj (hosťujúca sudkyňa pre obvod Krajského súdu v Nitre).