Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Čaputová vymenovala nových generálov,zdôraznila význam Ozbrojených síl

Na snímke zľava brigádny generál Róbert Kleštinec povýšený na generálmajora, brigádny generál Martin Michalko povýšený na generálmajora, plk. Marek Banas menovaný na brigádneho generála, plk. Jaroslav Krám menovaný na brigádneho generála, plk. Jozef Ševčík menovaný na brigádneho generála a plk. Róbert Kescö menovaný na brigádneho generála počas povýšenia a vymenovania generálov Ozbrojených síl (OS) SR prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v prezidentskom paláci v Bratislave 16. marca 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Povýšenia a menovania do generálskych hodností sú podľa nej osvedčením ich schopností a ocenením ich doteraz vynaloženého úsilia.

Bratislava 16. marca (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok povýšila Róberta Kleštinca a Martina Michalku do funkcie generálmajora. Vymenovala tiež štyroch nových generálov, a to Mareka Banasa, Jaroslava Kráma, Jozefa Ševčíka a Róberta Kecsöa. V príhovore zdôraznila význam Ozbrojených síl (OS) SR vzhľadom na aktuálne dianie v susednej Ukrajine. "Keď priame ohrozenie krajiny a jej bezpečnosti nemusí byť len hypotetickým nebezpečenstvom, ale môže sa stať zo dňa na deň realitou," povedala.

"Naši občania v tejto situácii potrebujú mať istotu, že sa ich bezpečnosť opiera o profesionálnu, odborne spôsobilú, dobre vycvičenú a na vysokej úrovni technicky vybavenú armádu. Oddnes, páni generáli, budete s ešte väčšou zodpovednosťou pristupovať aj vy," uviedla hlava štátu.

Povýšenia a menovania do generálskych hodností sú podľa nej osvedčením ich schopností a ocenením ich doteraz vynaloženého úsilia. "Počas doterajšieho pôsobenia už nespočetnekrát mali možnosť preukázať odvahu, rozhodnosť a odborné schopnosti. No predovšetkým preukázali to, čo je pre skutočného profesionálneho vojaka najdôležitejšie – oddanosť svojej krajine a jej spojencom," skonštatovala Čaputová.