Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Čaputová blahoželala k narodeninám A. Bachnárovi, ktorý bojoval v SNP

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová sa stretla s pánom Alexandrom Bachnárom, priamym účastníkom protifašistického odboja, ktorý po vypuknutí SNP pôsobil najprv ako veliteľ čaty a neskôr veliteľ roty Nováckej partizánskej jednotky, a zablahoželala mu k jeho blížiacim sa stým narodeninám počas navštevy Zariadenia pre seniorov Ohel David v Bratislave 25. júla 2019. Foto: TASR Jaroslav Novák

Alexander Bachnár je dnes posledným žijúcim veliteľom slávnej židovskej jednotky bojujúcej v Slovenskom národnom povstaní.

Bratislava 25. júla (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová zablahoželala k 100. narodeninám poslednému žijúcemu veliteľovi židovskej jednotky bojujúcej v Slovenskom národnom povstaní Alexandrovi Bachnárovi. Jeho životný príbeh považuje za obdivuhodný a nesmierne inšpirujúci.

"To je teda naozaj niečo zvláštne, aby niekto, kto dnes sedel v Paríži, dokázal prísť jedného starého škaredého človeka osláviť. Toto je niečo mimoriadne a mám dojem, že si to treba zvlášť oceniť," povedal Bachnár pri návšteve Čaputovej v bratislavskom zariadení pre seniorov.



Prezidentka mu odovzdala kyticu so slovami vďaky. "Skláňam sa pred všetkým, čo ste v živote dokázali," povedala a zablahoželala mu k jubileu. Zariadenie pre seniorov navštívila po tom, ako sa vrátila z oficiálnej návštevy v Paríži.

Na snímke sa prezidentka SR Zuzana Čaputová stretla s pánom Alexandrom Bachnárom.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Alexander Bachnár je dnes posledným žijúcim veliteľom slávnej židovskej jednotky bojujúcej v Slovenskom národnom povstaní. Skupina sa zrodila v koncentračnom a pracovnom tábore Nováky, tajne zhromažďovala zbrane a udržiavala kontakty s partizánmi v okolí. Po vypuknutí SNP bol veliteľom roty. Po vojne pracoval ako novinár. V 50. rokoch ho však poslali do výroby a o prácu novinára prišiel druhýkrát po sovietskej okupácii v roku 1969. Po Novembri 1989 bol tajomníkom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.