Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Čaputová: Život na jednom vysvedčení nestojí, je to možnosť poučiť sa

Na snímke odovzdávanie vysvedčení prváčikom na konci školského roka 2021/2022 na Základnej škole Hroncova 23 v Košiciach 30. júna 2022. Foto: TASR - František Iván

Mrzí ju, keď sleduje, že snaha štátu o vytvorenie podmienok pre učiteľov, aby dokázali vytvárať pre deti čo najlepšie podmienky na vzdelanie, zjavne nie je stále dostatočnou prioritou.

Bratislava 30. júna (TASR) - Život na jednom vysvedčení nestojí, povzbudila prezidentka SR Zuzana Čaputová žiakov pri príležitosti konca školského roka. Učiteľom i ďalším zamestnancom škôl poďakovala za celoročné úsilie. Snaha štátu o vytvorenie lepších podmienok podľa nej stále nie je dostatočnou prioritou. Myslí si, že platové podmienky v školstve nemožno považovať za uspokojivé.

"Aj keď niečo nevyšlo podľa vašich predstáv, život na jednom vysvedčení nestojí. Berte to ako možnosť poučiť sa z chýb a v budúcnosti na sebe zapracovať," prihovorila sa prezidentka žiakom na sociálnej sieti. Vyzdvihla snahu a poctivosť, ktorú celý rok vkladali do učenia.

Učitelia a zamestnanci škôl podľa prezidentky musia byť dnes veľmi unavení. Dopadá na nich podľa nej ťažoba zvládania pandémie, neustálych zmien a reorganizácie vyučovania pre karantény, ktorým čelili väčšiu časť roka, ale aj dobiehania po dištančnom vyučovaní. "A na mnohých aj zo zvládania začleňovania detí utekajúcich pred vojnou do svojich tried a škôl. A to všetko v podmienkach nášho školstva - vrátane platových, ktoré jednoducho nemožno považovať za uspokojivé," skonštatovala.

Mrzí ju, keď sleduje, že snaha štátu o vytvorenie podmienok pre učiteľov, aby dokázali vytvárať pre deti čo najlepšie podmienky na vzdelanie, zjavne nie je stále dostatočnou prioritou. "Želám si, aby sa tak stalo čím skôr," dodala.

Prezidentka ocenila aj rodičov za trpezlivosť a podporu ich detí pri učení. "Prosím, ak aj vysvedčenia vašich detí nie sú podľa vašich predstáv, buďte stále pre nich predovšetkým oporou, aby bol pre vaše deti domov miestom ich bezpečia," uviedla.