Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Čaputová:Zníženie emisií a ekologické hospodárstvo sa musí stať plánom

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa rozpráva so slovenskými študentmi vo Švajčiarskom federálnom technologickom inštitúte (ETH) v Zürichu 20. mája 2022. Foto: TASR/AP

Čaputová poukázala na to, že vo vyspelom svete sa tretina novorodencov dožije takmer sto rokov. To podľa prezidentky otvára nové možnosti a vytvára výzvy pre zdravotné a sociálne systémy.

Zürich 20. mája (TASR) - Dvojnásobne zníženie emisií a zavedenie ekologického hospodárstva bez emisií nemá byť ambíciou. Musí sa stať konkrétnym plánom, ktorým sa budú riadiť všetky naše kroky. Povedala to v piatok prezidentka SR Zuzana Čaputová v pozdrave študentom na Švajčiarskom federálnom technologickom inštitúte (ETH) v Zürichu.

Prezidentka študentom univerzity odkázala, že sa stanú lídrami zajtrajška; spoločne však musia začať riešiť výzvy ako je klimatická kríza. "Vy, ďalšia generácia, viete, že sa nám kráti čas. A nám politickým lídrom došli výhovorky," poznamenala Čaputová.

Slovensko, Európska únia či Švajčiarsko plánujú byť do roku 2050 klimaticky neutrálne. "Veda hovorí jasne - v globále sa k tomuto cieľu ani zďaleka nepribližujeme," uviedla prezidentka.

Zároveň poukázala na to, že vo vyspelom svete sa tretina novorodencov dožije takmer sto rokov. To podľa prezidentky otvára nové možnosti a vytvára výzvy pre zdravotné a sociálne systémy.

"Veľký potenciál je aj pre výkon počítača a umelú inteligenciu," poznamenala. Hlava štátu dodala, že úlohou je integrovať nové technológie do každodenného života v súlade s etickými princípmi.



Pri riešení výziev bude podľa Čaputovej kľúčové vzdelanie, múdrosť, tvrdá práca a odhodlanie. ETH je tým správnym miestom, kde môžu výzvy vyriešiť. "Som hrdá na to, že mnohí Slováci nazývajú ETH svojim domovom," doplnila.

Prezidentka si následne na ETH prezrela študentský dom projektov a dozvedela sa aj o projektoch mladých vedcov.

Čaputová doplnila, že na ETH študuje okolo 45 slovenských študentov. Vyučuje tam aj niekoľko slovenských profesorov. "Títo mladí ľudia sa chystajú vrátiť na Slovensko, z čoho sa veľmi teším. Naberajú skúsenosti z toho, ako švajčiarska univerzita funguje, a sú ochotní a majú ambíciu to priniesť na Slovensko," povedala.



(osobitná spravodajkyňa TASR Lenka Farkašová)