Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Čaputová: Demokracia potrebuje tri základné línie obrany

Prrezidentka SR Zuzana Čaputová sa v rámci pracovnej cesty v Dánskom kráľovstve zúčastnila aj na konferencii Copenhagen Democracy Summit, na ktorej ju vítal bývalý dánsky premiér a bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen (na snímke) 10. mája 2021 v Kodani. Foto: TASR – Martin Baumann

Podotkla, že ani najlepšie napísaná ústava nemôže ochrániť demokraciu, ak obchodný model vytvára hlboké nerovnosti.

Kodaň 10. mája (TASR) – Demokracia potrebuje tri základné línie obrany: nezávislé inštitúcie so zodpovednými verejnými činiteľmi, aktívnu občiansku spoločnosť a slobodné médiá. Sú to stĺpy, na ktorých stojí demokracia. Všetky tri línie fungujú ako korekčné mechanizmy: ak jeden z nich zlyhá, nastúpia ostatní. V príhovore na Kodanskom summite o demokracii v dánskej Kodani to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Na summite ju privítal bývalý predseda vlády Dánskeho kráľovstva Anders Fogh Rasmussen.

Vo svojom príhovore prezidentka uviedla, že jeden z pilierov demokracie na Slovensku zlyhal. „Keď sa korupčné záujmy pokúsili zajať súdnictvo alebo políciu, zmobilizovala sa občianska spoločnosť a médiá, ako aj bežní občania, aby ich chránili," podotkla s tým, že SR v sa súčasnosti zvádza komplexnú reformu právneho štátu.

Čaputová zhodnotila, že počas pandémie je vyšší dopyt po efektívnej vláde, jasných a predvídateľných pravidlách. „Ak máme chrániť naše demokracie, musíme investovať do našich inštitúcií a nie ich podkopávať," povedala.

Tlakov na demokraciu je veľa, uviedla prezidentka. Podotkla, že ani najlepšie napísaná ústava nemôže ochrániť demokraciu, ak obchodný model vytvára hlboké nerovnosti. Demokracia je o duchu slobody, spravodlivosti, tolerancie a solidarity, všetko to je navzájom spojené zákonom. Demokracia je o každodennom rešpektovaní pravidiel, nie o ich obchádzaní, uviedla Čaputová.

Pandémia nového koronavírusu podľa nej ukázala, že na faktoch a vede záleží a že rešpektovanie pravidiel, ktoré sú demokraticky dohodnuté, primerané a legitímne, môže zachraňovať ľudské životy.