Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentka zdôraznila význam Pamätného dňa rómskeho holokaustu

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

O rómskom holokauste sa podľa Čaputovej hovorí, že je nepoznaný a málo zdokumentovaný.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Treba pochopiť, čo znamenajú nenávisť, ponižovanie a diskriminácia pre ľudí a ich rodiny, ktorí ich zažívajú, aby sa história neopakovala. Pri príležitosti utorkového Pamätného dňa rómskeho holokaustu to na sociálnej sieti uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

O rómskom holokauste sa podľa nej hovorí, že je nepoznaný a málo zdokumentovaný. "O to cennejšie je zachovať spomienky ľudí, ktorých predkovia zažili rómsky holokaust a podávajú svedectvo o neľudských činoch," podotkla.

Poukázala tiež na svoje stretnutie s Adelou Makovou z Badína. "Mala len rok, keď gardisti zabili jej otca partizána. Rozprávala mi aj, ako Rómov na sklonku vojny gardisti chytali na uliciach a popravovali v Kremničke. Ako po zavraždených ostali siroty," priblížila.

Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu pripomína udalosti z 2. na 3. augusta 1944, keď v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau zavraždili takmer 3000 Rómov. Odhaduje sa, že počas druhej svetovej vojny zahynulo až okolo pol milióna európskych Rómov a Sintiov. Celkový počet rómskych obetí holokaustu na Slovensku sa odhaduje približne na 1000.