Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Čaputová: Verím, že s Pavlom budeme hlasom rozumu k európskym hodnotám

Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa usmieva počas spoločného rokovania s českým prezidentom Milošom Zemanom (nie je na snímke) v rámci jeho rozlúčkovej návštevy na Slovensku v Grand Hoteli Kempinski na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách v utorok 7. februára 2023. Foto: TASR František Iván

Zvolený český prezident, ktorému prišla osobne zagratulovať k víťazstvu do jeho volebného štábu, je jej názorovo aj hodnotovo blízky, vysvetlila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Štrbské Pleso 7. februára (TASR) - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová verí, že spoločne s novozvoleným prezidentom Českej republiky Petrom Pavlom budú v regióne silným hlasom rozumu či rešpektu k európskym hodnotám. Uviedla to v utorok na tlačovej konferencii počas rozlúčkovej návštevy odchádzajúceho prezidenta ČR Miloša Zemana na Slovensku.

Zvolený český prezident, ktorému prišla osobne zagratulovať k víťazstvu do jeho volebného štábu, je jej názorovo aj hodnotovo blízky, vysvetlila Čaputová. Očakáva preto dobrú a konštruktívnu spoluprácu. "Na spoluprácu sa teším. Verím, že bude intenzívna a že spoločne budeme môcť byť aj v rámci regiónu silným hlasom rozumu, prozápadnej orientácie a rešpektu k európskym hodnotám," naznačila budúcu formu spolupráce s Pavlom slovenská prezidentka.

Zeman pripomenul, že Pavlovi síce svoj hlas nedal, ale rešpektuje vôľu voličov a praje si pokračovanie úspešnej česko-slovenskej spolupráce. "Prajem pánovi Petrovi Pavlovi, s ktorým sa stretnem 13. februára, aby bol úspešný v záujme Českej republiky," povedal český prezident.

Petr Pavel sa v rozhovore pre TASR už vyjadril, že by ho užšia forma spolupráce so slovenskou prezidentkou poctila a potešila. "Myslím si, že by taký druh vzťahu medzi našimi krajinami bol určite na prospech nielen našich krajín, ale možno aj regiónu," povedal vtedy Pavel.

O témach, ktoré by chceli spoločne presadzovať či o konkrétnych formách spolupráce však zatiaľ nehovorili. "Verím, že na to bude príležitosť na nadchádzajúcej návšteve Slovenska," uviedol v rozhovore. Povedal tiež, že na Slovensko sa chystá v týždni po svojej inaugurácii, ktorá bude 9. marca.






(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)