Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NRSR: Čas na riešenie Váhostavu-SK sa kráti

Jozef Kollár Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Na vyriešenie súčasného stavu tak treba podľa poslancov prijať jasné rozhodnutia. Navrhujú preto prijatie štyroch krokov.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Situácia okolo reštrukturalizácie stavebnej spoločnosti Váhostav-SK je už viac ako vážna. Upozornili na to na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR nezaradení poslanci parlamentu Jozef Kollár a Martin Chren. Už o deväť dní sa totiž zídu všetci veritelia Váhostavu-SK na schôdzi, na ktorej budú hlasovať o reštrukturalizačnom pláne firmy. Následne má o ňom rozhodovať súd.

Na vyriešenie súčasného stavu tak treba podľa poslancov prijať jasné rozhodnutia. Navrhujú preto prijatie štyroch krokov. Predložili ich aj vo forme uznesenia Národnej rady SR. Chcú, aby parlament požiadal vládu, nech v tomto duchu zmení príslušné zákony.

Reagujú na návrh vlády, ktorá chce cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB) odkupovať pohľadávky malých veriteľov Váhostavu-SK do hodnoty 50 %. Nákup chce financovať z osobitného bankového odvodu. Poslanci ale tvrdia, že sa musí chrániť verejný záujem a minimalizovať riziko straty verejných peňazí. Preto navrhujú štyri podmienky záchrany Váhostavu-SK tak, aby sa na nej nezúčastňoval len štát, ale aj majitelia firmy.


Navrhujú preto zavedenie záložného práva štátu na akcie Váhostavu-SK. Tým by štát získal záložné právo na všetky akcie firmy za špeciálne stanovenú cenu. Toto právo štát môže, ale nemusí využiť. Zároveň poslanci chcú zaviesť aj záložné právo na akcie firiem nachádzajúcich sa akoby "nad" Váhostavom-SK.

Štát by tak zaujal miesto záložného veriteľa na majetok všetkých spoločností a schránok "nad" Váhostavom-SK. Samozrejme, v prípade, ak sa tento majetok nachádza na území Slovenska a vzťahuje sa naň slovenská jurisdikcia. Súčasne by tiež chceli zaviesť do praxe ručenie osobným majetkom majiteľov tejto firmy. Štát by si teda vypýtal špeciálnym zákonom osobné ručenie celým majetkom vlastníkov firmy.

Ako štvrtý bod navrhujú odkrytie všetkých vlastníckych štruktúr Váhostavu-SK. To znamená odkrytie všetkých informácií o majetku vlastníka tejto firmy a všetkých vlastníkov nachádzajúcich sa "nad" touto spoločnosťou.